Министърът на комуникацията на Венецуела Хорхе Родригес заяви тази неделя, че обещанието на Боливарската революция за изборите за Национално събрание на 6 декември 2020 г. е ново събрание за мир.

В телевизионна програма Родригес увери, че Националното събрание ще изпрати мощно послание към света, особено до Съединените щати.

"След тази криза и агресията, която хората на Венецуела са преживели, хората на Венецуела се нуждаят от по-ефективна, по-модерна държава, с по-малко бюрокрация, която да осъжда корупцията и да запазва човешките права на хората", каза той.

Родригес също така увери, че Венецуела се нуждае от промяна, за да възстанови институционалната рамка на Националното събрание, така че да може да изпълни функциите си.

Венецуела гласува за парламент през декември

Венецуела гласува за парламент през декември

Опозицията може да бойкотира вота

Освен това той обвини десните в страната, особено Хуан Гуадо, в унищожаване на институцията на Националното събрание. "Хуан Гуайдо унищожи Асамблеята като институция. Корупцията е впечатляваща", заяви министърът на комуникацията и информацията.

Освен това той каза, че тазгодишните парламентарни избори ще бъдат изборите с най-висок брой участници досега - със 107 регистрирани политически партии.

Родригес също говори за мерките, с които страната се справя с пандемията в сравнение с други страни в региона.

"И до днес, ако бяхме направили нещата по подобен начин на Жаир Болсонаро, Ленин Морено или ако президентът Мадуро се държеше като Иван Дюке или Доналд Тръмп, Венецуела щеше да има не по-малко от 10 000 смъртни случая, причинени от COVID-19, може би и повече."

САЩ призовава за "свободни и честни" президентски избори във Венецуела и изрази готовност да признае всеки резултат, независимо от победителя. Това заяви в началото на август специалният пратеник на САЩ за Венецуела Елиът Абрамс, изказвайки се в Комитета по външни работи на Сената.

Според Абрамс, президентът на Венецуела Николас Мадуро "планира да установи контрол над парламента чрез фалшиви избори през декември".

Дипломатът добави, че Вашингтон продължава да подкрепя лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо.

Мадуро не би могъл да остане на власт без подкрепата на Русия и Куба, коментира Абрамс.