Венецуела осъди критиките на евролидери след проведените избори в страната и ги обвини в двоен стандарт. Това написа венецуелският външен министър Хорхе Ареаса в Twitter в понеделник.

По думите му, след изборите в Румъния не са направени подобни изказвания.

САЩ и ЕС не признават изборите във Венецуела

САЩ и ЕС не признават изборите във Венецуела

Мадуро и левите му съюзници събраха 67,7% подкрепа

Особено остър бе той в коментарите си за Германия, която открито обяви, че вотът не е бил честен и свободен.

Припомняме, че Европейският съюз отхвърли резултатите от парламентарните избори в латиноамериканската държава.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че гласуването не е покрило минималните международни стандарти.

Тази липса на зачитане на политическия плурализъм и дисквалифицирането и преследването на опозиционни лидери не позволява на ЕС да признае този изборен процес като заслужаващ доверие или прозрачен, каза той и подчерта, че резултатите не представляват волята на венецуелския народ.

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

"Зомбито проговори!": Венецуела отговори на Помпео за изборите

САЩ претърпели пълен провал във Венецуела

Борел отбеляза, че външните министри на страните членки, които се срещнаха в Брюксел днес, призоваха венецуелските власти да започнат преходен процес към намиране на мирно и трайно решение на политическата криза чрез прозрачни президентски и парламентарни избори.

САЩ също отхвърлиха вота. Очаквано, Каракас бе поздравен от съюзниците си Русия и Куба. Бившият испански премиер Хосе Луис Сапатеро също изпрати поздрави.

Президентът Николас Мадуро и левите му съюзници събраха 67,7% подкрепа на вота при 80% от обработените протоколи, но по-голямата част от опозицията бойкотира вота.