Венецуела съобщи, че ВМС и ВВС на страната ще ескортират пристигащите с така чаканото гориво ирански танкери, информира АФП.

Преди няколко дни Иран предупреди за "последици", ако САЩ попречат на танкерите да стигнат до латиноамериканската страна.

САЩ предоставят още 200 млн. долара помощ на Венецуела

САЩ предоставят още 200 млн. долара помощ на Венецуела

Това обяви държавният секретар Майк Помпео

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че са подготвени за всичко и благодари на Иран за "цялата подкрепа" в конфронтацията със САЩ.

Венецуела притежава най-големите доказани резерви на петрол в света, но има ограничени възможности за превръщане на суровия петрол в бензин.

Администрацията на Доналд Тръмп наложи едностранни санкции за блокиране на износа на ирански и венецуелски петрол. Вашингтон също наложи санкции на иранци и венецуелци.

В началото на април американските военни обявиха, че разполагат кораби в океана до Венецуела, като мотивираха решението си с това, че има засилване на организираната престъпност.

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Белият дом само се опитвал да се представи като спасител на Венецуела

Военният министър на Венецуела Владимир Падрино Лопес заяви, че когато иранските кораби навлязат в икономическата зона на страната - 200 морски мили от крайбрежието - "те ще бъдат посрещнати" от венецуелски бойни кораби и самолети.

Нито Мадуро, нито Падрино казаха кога корабите, които според медийна информация са пет на брой и са отплавали от Ислямската република преди няколко дни, ще пристигнат.

Опозиционният лидер и председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо твърди, че на Иран се плаща със злато, незаконно извадено от мини в южната част на страната.

"Те плащат за бензина с кърваво злато", обяви той. Гуайдо отбеляза, че е "много разтревожен" от тези "опити за иранско присъствие на венецуелска земя".

В събота иранската медия "Фарс" предупреди, че има четири бойни кораба на САЩ на Карибите за "възможна конфронтация с ирански танкери".