"Най-накрая облекчение, никой не е умрял в канавка". Това написа в "Туитър" координаторът за Брекзит на Европейския парламент Ги Верхофстат.

Той има предвид закана на премиера на Великобритания Борис Джонсън, който заяви преди няколко седмици, че би предпочел да бъде "мъртъв в канавката" пред това да поиска от ЕС ново отлагане на Брекзит.

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

Джонсън отсече: Без повече отлагане на Брекзит, предсрочният вот е необходим

По-рано Камарата на общините отхвърли предложението за провеждане на предсрочни избори

Верхофстат заяви, че е "облекчен", че думите на Джонсън не се материализираха, като добави, че допълнителното отлагане на Брекзит трябва да бъде използвано за постигане на успешен резултат.

"Най-накрая облекчение, никой не е умрял в канавка. Дали демократичният избор на Великобритания е отменен, или подредено оттегляне, потвърдено или не е потвърдено на втори референдум, несигурността около Брекзит се проточи твърде дълго време. Това допълнително време трябва да бъде използвано, за да се постигне успех", написа белгийският евродепутат.

Европейският съюз официално отложи Брекзит за 31 януари 2020 г., съобщи по-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск.