Изтъкнат философ и езиковед се самозапали в знак на протест срещу политиката на Кремъл и почина часове по-късно в болница. Смъртта на учения - Алберт Разин предизвика широк отзвук в медиите и социалните мрежи през последните дни.

Съобщава се, че решението на 79-годишния Алберт Разин да пожертва живота си е отчаян зов в защита на традиционната култура на народите в Руската федерация, които са подложени на русификация.

Ученият, който принадлежи към удмуртския народ, се е самозапалил на 10 септември пред сградата на Държавния съвет на република Удмуртия в град Ижевск. Преди да пламне той е държал плакат с надпис "Ако утре забравят моя език, аз съм готов днес да умра".

Кадри с обгърнатия от пламъци с Разин, заснети от улични камери, бяха разпространени в социалните мрежи и предизвикаха вълна от съпричастност и възмущение.

Той е получил 90% изгаряния и е било невъзможно да бъде спасен. Последната воля на учения е била прахът му да бъде разпръснат над родното му село Кузюмово, съобщава изданието Удм-инфо.

Публикувано е негово обръщение към депутатите на Удмуртия, в което той призовава да се промени сегашната ситуация, водеща към отмиране на езиците на коренните народи на редица региони и тяхната асимилация.

Алберт Разин е кандидат на философските науки, доцент, автор на научни трудове по удмуртски език и обичаи.

Той беше сред най-активните противници на приетите промени в закона за образованието, според които изучаването на майчиния език на народите от регионите занапред ще бъде "по желание". Появиха се множество критики, че така в действителност се създава възможност за премахване на изучаването на самобитните езици и заличаване на традиционната култура на тези народи, както и че се цели тяхната асимилация.

Колегите на Алберт Разин смятат, че саможертвата му не може да остане незабелязана от властите.