Когато пандемията от коронавирус дойде от далечни страни в Съединените щати, тя беше посрещната с монументални провали и некомпетентност от съществуваща система за подготовка, защита, предотвратяване и намаляване на рисковете за гражданите в национална криза. Молекулярната заплаха, породена от новия коронавирус, разклати самонадеяността на "американската изключителност", но като нищо достатъчно голямо, за да го видите със собствените си очи, пише АП.

Нацията с несравнима сила, нацията с нахалната амбиция и стремеж през дъгата история на човечеството да бъде сега "блестящият град на хълм" не може да осигури едни прости обикновени памучни тампони, въпреки военновременните мощности за производство и доставка, за които тръби президентът Доналд Тръмп.

Кризата превърна лекарите в емблематичния американски блестящ град Ню Йорк в просяци с протегнати ръце за едно пончо, тъй като не могат да получат подходящи медицински облекла. "Дъждобрани?!", оплаква се технологичният предприемач Марк Андресен - "През 2020 г.! В Америка!"

Превърна управител на болницата в Масачузетс в обикновен гаражен търговец, който сключва сделка чрез приятел на приятел на служител, който е чувал, че имало склад с маски на повече от пет часа път. Две тракторни ремаркета, прикрити като камиони за хранителни стоки, ги взеха, избягаха от Вътрешната сигурност и поеха по отделни маршрути обратно, в случай че един от товарите бъде хванат по магистралите на североизточната "пандемична алея".

"Предвиждах ли, че като лидер на здравната система, работеща в богата, силно развита страна с най-съвременна наука и технологии и невероятен талант, моята организация някога ще бъде изправена пред такъв набор от обстоятелства", пита д-р Андрю У. Артенщайн от Baystate Health, който е в склада, за да помогне за оценка на "плячката" - "Разбира се, че не... И не виждам да идва кавалерията."

В момент на най-голяма нужда, страната с най-скъпата здравна система в света не иска да я използвате, когато сте болни, но не сте достатъчно болни или не сте болни по правилния за нея начин.

Публично-частната здравна система консумира 17% от икономиката, без аналог в световен мащаб. Но иска да си останете вкъщи със своя COVID-19, освен ако не сте сред малцинствата, изложени на риск от смърт от задушаване или усложнения. Тя иска да се лекуваш от всичко, което можеш, без личен контакт с лекар и да отложиш всякакви операции, ако могат да чакат.

Във цялата тази лудница с пандемията Съединените щати притежават медицински скъпоценности, които отдавна будят завист по света, като федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националните здравни институти - Но къде са резултатите?

За ефективно диагностично изследване, от решаващо значение при инфекциозно огнище, потърсете друга държава, не в САЩ. В Обединените арабски емирства, или в Германия, или в Нова Зеландия, които скочиха да тестват хора, преди да се знае, че мнозина са болни.

Или южнокорейската изключителност, като републиканския губернатор на Мериленд Лари Хоган, който прие самолет от 500 000 тестови комплекта от Сеул, за да компенсира недостига в САЩ. Помощта бе наречена "Операция Трайно приятелство" и дразни Тръмп, президентът на "Америка на първо място".

Прости ръкавици. Сложни вентилатори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облека. Защитни щитове за лице. Болнични легла. Спешни изплащания от правителството. Ползи за работещи без работа. Облекчение за малкия бизнес. Всичко това е подложено на хроничен недостиг, недостиг на място, вдървена бюрокрация или някаква комбинация от всичко.

"Този ​​монументален провал на институционалната ефективност ще звучи поне до края десетилетието", коментира Андресен, технологичен инвеститор, известен най-вече с браузъра Netscape през 90-те години.

И все пак Тръмп използва ежедневните си брифинги в Белия дом, за да претендира за успех и да говори за своите анкети, телевизионни рейтинги, любими теории за науката и похвалите, които получава от губернаторите, които могат да видят щатите си орязани от Вашингтон, ако не кажат нещо хубаво за президента.

"Много хора обичат Тръмп, нали?" - попита Тръмп на брифинг в понеделник. И той си отговори. "Много хора ме обичат. Виждате ги непрекъснато, нали? Предполагам, че съм тук с някаква причина. ... И мисля, че ще спечелим отново, мисля, че ще спечелим лавинообразно."

Губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, успя да намери нещо хубаво, което да каже за администрацията през изминалата седмица - Това облекчава някои разпоредби. "Сега те казаха, че можете да създадете свой тампон. Ето едно добро нещо, федералното правителство не ви се пречка на пътя."

Това е един прекрасен пример за американската изключителност сега - национално правителство в отговор на национална криза, просто не ви се пречка. Кавалерията няма да дойде.

Леон Куперман: Капитализмът, какъвто го познаваме, ще се промени завинаги

Леон Куперман: Капитализмът, какъвто го познаваме, ще се промени завинаги

Щом държавата помага сега, после да дигне данъците, но Куперман е против данък върху богатството

Ако от стратегическият национален запас е имало някаква полза за Baystate Health в западен Масачузетс, Артенщайн, главният лекар на организацията, не го е разбрал.

Резервното спешно медицинско снабдяване проработи през 2015 г., като ускори доставката на 50 дози ботулинов антитоксин в Охайо, когато едни хора изядоха развалени картофи в църква. Един човек умря, десетки се разболяха, но ботулизмът беше отрязан в зародиш. Но в днешната пандемия запасите изтекоха много преди пика.

Артенщайн и неговият екип бяха въвлечени в нещо, което изглежда като игра с нулева сума, за да пазят своите лекари, медицински сестри и персонал с възможно най-обикновена екипировка. Известно е, че всяка покупка се разпадат на всеки етап от транзакция през последните шест седмици, обяснява той, понякога, защото федералното правителство очевидно наддава повече.

Така че, когато Baystate Health научи за голяма пратка от трислойни маски за лице и респиратори N95 в средноатлантическия регион, беше време за път и действие. Baystate Health използва до 2000 маски за еднократна употреба на ден и в рамките на няколко дни след изчерпването им.

Два дегизирани камиона се насочиха на юг, няколко членове на екипа по снабдяване тръгнаха и Артенщайн реши, че и той е най-добре да отиде с колата си. "Усещаше се, че малко мениджърска сила може да помогне в тази ситуация", коментира той пред АП, разширявайки статията си в The New England Journal of Medicine.

Baystate Health плаща пет пъти по-голяма от нормалната ставка за маските и разбра, че ще бъде налична само една четвърт от първоначалната поръчка. Екипът се събра в склада и провери дали маските са добри, тогава двама агенти на ФБР, които проверяват за незаконна препродажба, размахаха значките си и започнаха да задават въпроси. "Те вършеха своята работа", каза Артенщайн, "и това е ОК, защото ние си вършим нашата работата."

Но да се сблъскат с ФБР не е последната пречка. Вътрешната сигурност, казват агентите, обмислят дали маските в пратката трябва да бъдат разпределени на друго място. "Те трябва да проверят веригата", казва той на агентите. "Колелата се завъртат бавно. Това отне часове. Наистина бях нервен през цялото време."

Връщайки се сам, докато пратката все още е под въпрос, Артенщайн се обаджда по телефона, за да "опита да размрази малко тази замразена структура". Изпълнителният директор на Baystate Health се свързва с представителят в Конгерса Ричард Нийл от Масачузетс, председател на мощен комитет на Камарата, който се заеме със случая. В крайна сметка пратката е изчистена и камионите тръгват през Североизточния коридор.

С това острият недостиг на маски е решен, но когато Артенщайн разговаря с АП, в Baystate Health са изминали два дни от изчерпването на облекла за еднократна употреба.

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

В унищожителна атака по адрес на президента Джоузеф Стиглиц заяви в интервю за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки

Обществените институции се измерват чрез тяхната предвидливост, както и от отговора им. Защо не видяхте това, което идва, това се пита когато нещата се объркат - когато терористи нанесат удари, урагани заливат град, идва пандемия.

Съединените щати видяха това преди 15 години и все още не са подготвени.

"Ако се стигне до пандемия, страната ни трябва да разполага с голям капацитет, който ще ни позволи да внесем нова ваксина и да произведем достатъчно, за да имунизираме всеки американец срещу пандемичния щам", заяви президентът Джордж Буш в призив за готовност през 2005 г.

Основната цел бе "капацитетът, всеки американец да има ваксина в случай на пандемия, без значение какъв е вирусът", обяснява Майкъл Левит, тогава секретар на здравните служби.

Буш обяви милиарди долари за широкообхватен план за пандемия като тази. Той ускори нов метод за изследване на ваксини, попълни запасите и насочи помощ към всеки щат за изграждане на мобилни болници и др.

Много от днешните нужди бяха предвидени в комбинация от федерални и щатски планове. Децата щяха да се обучават дистанционно - телевизията бе средството по избор тогава. Хората ще се нуждаят от готов достъп до съвети за това дали да напуснат домашната карантина, за да търсят грижи - в Тексас планът бе да има пенсионирани лекари с телефони за тази цел. Ако диспечери на 911 се разболеят, библиотекарите трябваше да се намесят.

Колорадо паркира ремаркета, пълни с медицински материали и легла на тайни места... Но при цялото творчество и амбиция, година по-късно почти половината щати не бяха похарчили никакви собствени средства за готовността, субсидирана от Вашингтон, а в следващите години - през Голямата рецесия, през повече войни, изтичане на все повече време - федералните усилия също изчезнаха.

"Нашата страна получи справедливо предупреждение за тази опасност", каза Буш при стартирането на инициативата, припомняйки смъртоносната пандемия от 1918 г. и птичият грип, който тогава се разпространи в чужбина. Американците имат "време за подготовка."

Но предвидливостта се превърна в нещо от миналото. И ако слушате Тръмп, все едно никога не е и съществувала.

"Непредвиден проблем. Излезе от нищото. Това е нещо, което никога не можеш и да си помислиш, че ще се случи", това обясни Тръмп за пандемията.

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

"За мен е непонятно, че дебил като този заема най-високата длъжност"