Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) ще представи пакет за подкрепа на белоруския народ на предстоящата извънредна среща на върха на ЕС. Това заяви в петък полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция след срещата в Люблин на правителствените ръководители на четворката, съобщава ТАСС.

"Искаме да предложим на белоруския народ проект за икономическо сътрудничество", каза той, като обясни, че въпросът се отнася, наред с други неща, до подкрепата на малките и средните компании, енергийната сигурност, сътрудничеството в информационния и инфраструктурния сектор.

В областта на енергетиката, както обясни министър-председателят на Полша, това е метод за "преструктуриране на енергийната сигурност, така че беларуското общество да продължи да използва своите конкурентни предимства в онези сектори, в които те са много добре развити".

Лукашенко: Бунтовете в Беларус се контролират от американците чрез център в Полша

Лукашенко: Бунтовете в Беларус се контролират от американците чрез център в Полша

Той има и интересна непубликувана част от разговора между Варшава и Берлин за Навални

"Искаме да предложим безвизово пътуване за граждани на Беларус", добави Моравецки. Както премиерът припомни, че Полша и Беларус имат 418 км обща граница. "Бихме искали да представим този пакет по време на следващата среща на върха на ЕС".

Според Моравецки премиерите от Вишеградската група са се споразумели за обща позиция относно ситуацията в Беларус. "Осъждаме всички репресии, брутално отношение към демонстранти и протестиращи. Призоваваме за незабавно освобождаване на политическите затворници", каза той.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му напълно подкрепя полските действия спрямо Беларус. "Подкрепяме полския подход към бизнеса. Радваме се, че министър-председателят Моравецки предложи стратегически план за Беларус. Правата на човека и демокрацията са важни, но се нуждаем от стратегически подход. И Полша върви в тази посока", каза той.

"Полша играе водеща роля в беларуския въпрос", каза министър-председателят на Словакия Игор Матович. "Полското предложение е стратегически подход", добави той.

На 24-25 септември ще се проведе извънредна среща на върха на ЕС. Тя е свикана за обсъждане на икономическите последици от пандемията и начините за тяхното преодоляване. Редица наболели международни въпроси също ще бъдат повдигнати, включително ситуацията в Беларус и кризата в Средиземно море между Кипър и Гърция, подкрепени от ЕС от една страна и Турция, от друга.

Полша ще помогне на Германия със своя газова инфраструктура вместо "Северен поток 2"

Полша ще помогне на Германия със своя газова инфраструктура вместо "Северен поток 2"

"Солидарност и енергийна сигурност" с "Балтик пайп" вместо руския проект, който Берлин трябва да откаже