Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс отива започва първото си посещение страните от Южна и Централна Америка,

По време на време на обиколката, той възнамерява да обсъди с лидерите на тези страни кризата във Венецуела, както и въпроси, свързани с двустранните отношения. Днес Пенс пристига в Колумбия, а след това е на посещение в Аржентина, Чили и Панама, съобщава ТАСС.

"Важна част от преговорите в тези четири страни е формиране на многостранен подход и регионален подход за разрешаване на ситуацията във Венецуела. Ние сме решителни с думи и действия срещу режима на венецуелски президент Мадуро. Ще обсъдим икономически и дипломатически опции", коментира високопоставен служител на брифинг, в отговор на журналистически въпрос дали Венецуела ще бъде в центъра на разговорите с ръководителите на латиноамериканските страни.

Венецуела обяви заплахата за военна намеса на Тръмп за "лудост"

Венецуела обяви заплахата за военна намеса на Тръмп за "лудост"

"Ще бъдем на първа линия на защита на интересите и суверенитета на тази любима Венецуела", коментира Падрино

Също така, се очаква, по време на обиколка ще се обсъжда сключване на редица търговски сделки. "Ние очакваме, че ще има няколко съобщения по време на пътуването. Ние работим заедно с Министерството на търговията и търговските представители на САЩ, така че вицепрезидентът ще направи няколко изявления, докато е в региона", допълва служителят на брифинга.

Изданието Foreign Policy коментира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не се фокусира толкова върху Латинска Америка. В същото време, региона преминава през критичен период, не само в контекста на постепенното влошаване на кризата над Венецуела.

Посещението на Пенс, според Foreign Policy, е предназначено да покаже, че Белият дом адекватно участва в делата на Западното полукълбо, докато администрацията е насочена към решаване на проблемите на сигурността в Азия, Близкия изток и други проблемни области.