Председателят на парламента на Армения Ара Баблоян призова нацията да демонстрира предпазливост и сдържаност, а опозиционните лидери, които отхвърлят политическия диалог, да помислят за своята отговорност за евентуални негативни събития, предаде ТАСС.

"В последните дни много хора повдигнаха глас от протестите, адресирани до арменските власти. Такива прояви на протест са характерни за демократичните страни", каза говорителят, като добави, че за съжаление са допуснати нарушения на закона и реда.

"Различни международни организации, арменската диаспора в чужбина, гражданското общество, различните политически сили и властите призоваха за разговори, за дискусия, за да се избегне влошаване на ситуацията", подчерта Баблоян.

В Армения арестуваха лидера на протестите

В Армения арестуваха лидера на протестите

Премиерът Саркисян го обвини в "изнудване"

Припомняме, че демонстрациите в столицата Ереван продължават вече седмици. Хиляди арменци се събират, за да изразят недоволство от назначаването на експрезиденра Серж Саркисян за премиер. Те го обвиняват във връзки с Русия, както и за бедността на част от населението. 

Оглавилият протестите опозиционер Никол Пашинян бе задържан, след като премиерът Серж Саркисян прекъсна излъчвана по телевизията среща между двамата.

Според председателя на парламента, арменският президент Армен Саркисян се е явил на митинг и призовал лидера Пашинян да седна на масата за преговори. Но след срещата им в неделя "стана ясно, че Никол Пашинян не е подходящ за политически диалог, насочен към избягване на евентуални неблагоприятни последствия, облекчаване на напрежението и започване на конструктивна работа", каза той.

В ситуация, когато лидерите и организаторите на протестите "отхвърлят политическия диалог, избрали тактика" всичко или нищо ", те трябва да разберат, че "поемат отговорност за развитието на ситуацията и ще бъдат държани отговорни за това". говорителят подчерта. "Армения разполага с всички политически и правни инструменти, които да разрешават положението по спокоен, ненасилствен начин", каза той.