Водачите на по-стари и по-замърсяващи леки коли и мотоциклети ще трябва да плащат по 12,50 паунда (16 щатски долара) при влизане в центъра на Лондон от днес. Това е част от план на кмета на града за подобряване на качеството на въздуха в британската столица, информира "Ройтерс".

Таксата "Зона с ултраниски емисии" засяга автомобили на бензин, които са с първа регистрация до 2006 г. и коли на дизел преди септември 2015 г.

През работните дни от понеделник до петък повечето шофьори също така ще трябва да плащат такса от 11,50 британски лири заради задръстванията в същия централен район, който се разпростира в границите "Кингс Крос" на север, Лондонското сити на изток, Имперския военен музей на юг и Бъкингамския дворец на запад.

Отровният ни въздух е невидим убиец, отговорен за един от най-критичните моменти в общественото здравеопазване в нашето поколение, обяви кметът на града Садик Хан.

Таксата е основната част от нашите планове за чист въздух в Лондон - най-смелите планове на планетата, погледите на света са насочени към нас, поясни той.