Нидерландската полиция за борба с масови безредици използва водни оръдия и палки в неделя, за да разпръсне тълпа от няколко хиляди протестиращи срещу блокирането в центъра на Хага ден преди националните избори, съобщава "Ройтерс".

Демонстрацията е прекъсната, след като протестиращите нарушиха правилата за социално дистанциране и игнорираха предупрежденията на полицията да се разпръснат.

Местните медии съобщиха, че по време на сблъсъците са извършени няколко ареста. Няма съобщения за наранявания.

Подозрения за умишлена експлозия на място за тестване за COVID-19 в Нидерландия

Подозрения за умишлена експлозия на място за тестване за COVID-19 в Нидерландия

Инцидентът е станал северно от Амстердам

Холандските власти спряха влаковите превози до града, седалище на правителството, за да попречат на събирането на протестиращи.

Първоначално полицията обяснява на хората да се приберат и по високоговорители съобщи, че събитието е приключило и предупреди, че при необходимост ще прекратят протеста насила.

Мнозина от тълпата, събрани в Маливелд в града, държаха жълти чадъри в знак на противопоставяне и скандираха "Любов, свобода, спри диктатурата".

Нидерландия е под тежка блокада от края на януари със събирания на не повече от двама души, забранени ресторанти и барове и с първи вечерен час след Втората световна война.

Гласуването на изборите ще започне в понеделник, като в продължение на три дни ще бъдат отворени избирателни секции, за да се осигури социално дистанциране.

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Протестиращи в Нидерландия мразят всички "богати хора, които имат собствени жилища"

Бунтуват се крайнодесни, хулигани, антиваксъри и хора трупали гняв с десетилетия

Консервативната партия VVD на министър-председателя Марк Рюте изглежда е готова да получи нов четиригодишен мандат, на власт е от 2010 г.

По-голямата част от гласоподавателите неохотно подкрепят блокирането, като се има предвид сегашният процент на заразяване с коронавирус в Нидерландия, който е към горния край на европейския обхват.

Комендантският час, който е удължен до края на март, предизвика няколко дни бунтове в цялата страна, когато бе наложен за първи път на 23 януари.

Страната със 17 милиона население е регистрирала над 1,1 милиона случая на COVID-19 и над 16 000 смъртни случая.

Нидерландия удължава вечерния час поне до края на март

Нидерландия удължава вечерния час поне до края на март

В периода 15-17 март мярката ще може да се нарушава заради парламентарните избори