Европейският съюз иска водородът да е в основата на амбицията си да постигне въглеродно неутрална Европа до 2050 г., обяви Европейската комисия, но критици смятат, че в момента използваната технология е далеч от зелена, информира АФП.

Европейската комисия разкри стратегията си, която трябва да помогне за превръщането на Европа в световен пионер в сферата, докато в същото време се придържа към климатичните си амбиции.

Идеята е водородът да се използва като алтернативен източник на енергия в индустриите, които е особено трудно да поддържат чисто производство, такива като производителите на стомана или химикали.

Планът се радва на силната подкрепа на Германия и ще се превърне в приоритет в пакета от средства за възстановяване на ЕС от коронавируса, който все още се обсъжда.

"Приетите днес стратегии ще подпомогнат Европейския зелен курс и зеленото възстановяване, и твърдо ще ни поставят на пътя на декарбонизация на нашата икономика до 2050 г.", обяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

За разлика от бензина и дизела водородът не създава замърсяване при горене, което го прави обещаващ кандидат един ден да подхранва световната икономика и да помогне в борбата с климатичната криза. Вече се използва от някои производители на автомобили и също може да се използва за производство на електричество.

Но в момента по-голямата част от използвания водород идва от природния газ, процесът по извличане е доста мръсен и води до отделяне на метан.

Брюксел обяви, че се е съсредоточил върху чист въглерод, който се произвежда чрез електролиза на вода, като се използва само възобновяема енергия, такава като вятърна енергия. Тази технология обаче е на експериментално ниво, така че по време на преходния период Брюксел също ще проучва водород, създаден от природен газ.

За да се превърне планът в реалност, Брюксел създава Съюз за чист водород, консорциум от компании, публичните власти и неправителствени организации, които ще помогнат за пренасочване на инвестициите.

Идеята се основава на Съюза за батерии, който ще насърчи европейските компании да инвестират и да посрещнат огромните нужди от батерии и от станции за презареждане в Европа.

Активисти обаче подчертават, че много от замесените са енергийни компании, които желаят да използват инфраструктурата, която е за природен газ. Според тях всяка подкрепа за ЕС трябва да е само за възобновяем водород.

В момента използването на водород е малък дял от общата енергийна консумация в ЕС, но Комисията иска да достигне 14% до 2050 г.