Нов контингент от американски войски и бронирана техника ще бъдат разположени в Литва през ноември, но тяхното присъствие не е свързано със ситуацията в съседна Беларус, заяви министърът на отбраната на Литва във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Повече от 500 американски войници, около 25 танка "Абрамс" и около 30 бронирани машини "Брадли" ще заменят контингент, пристигнал в Литва на 4 септември за двумесечен престой близо до границата с Беларус. Новите сили ще останат до средата на юни 2021 година.

Министърът на отбраната Раймондас Кароблис заяви, че американските военни пристигания в Литва не са свързани със ситуацията в Беларус. Беларуската военна активност в близост до границата е намаляла този месец в сравнение с маневрите през август, каза Кароблис.

Литва моли САЩ да се намеси и да обезопаси АЕЦ на Беларус

Литва моли САЩ да се намеси и да обезопаси АЕЦ на Беларус

Литва счита БелАЕЦ зa заплаха за националната сигурност и нарушение на международни изисквания

"Присъствието на САЩ ни прави по-спокойни, това е силно възпиращо средство, но то не е свързано конкретно със ситуацията в Беларус, а по-скоро с геополитическата ситуация, след като Русия започна своята агресия в Украйна и Грузия", коментира Кароблис.

Русия, която вижда Беларус като буферна държава срещу ЕС и НАТО, подкрепи Лукашенко и обвини САЩ, че подклаждат революция.

Посланикът на САЩ в Литва Робърт Гилкрист също заяви, че няма връзка между присъствието на войските и Беларус.

"Става въпрос за готовност, става въпрос за работа с нашите съюзници. Няма връзка с Беларус", каза той.

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа
Обновена

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа

Руски, беларуски и други делегации протестираха срещу изявления на Тихановская в ООН