Литва моли САЩ за съдействие за осигуряване на сигурността на белоруската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), разположена близо до литовската граница и на 50 км от столицата на страната. Литовският външен министър Линас Линкявичюс е на посещение в САЩ, съобщава ТАСС.

"По време на среща със заместник-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес външният министър поиска постоянното внимание на администрацията на САЩ към проекта БелАЕЦ и съдействие за осигуряване на сигурността му", заяви пресслужбата на литовското външно министерство.

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Лукашенко иска нови оръжия и военни учения с Русия, заедно да реагират на новите заплахи

Западните стратези се подготвят от 10 години

Линкявичюс подчерта, че експлоатацията на съоръжението започва в Минск, без да се вземат предвид параметрите за безопасност. "Физическото стартиране беше планирано да съвпадне с президентските избори, а началото на производството на електроенергия - на 7 ноември, годишнината от Октомврийската революция", каза той.

Литва счита проектът БелАЕЦ за нарушение на международните изисквания в областта на ядрената енергетика. Парламентът обяви БелАЕЦ за заплаха за националната сигурност на Литва, а също така законно забрани закупуването и износа на електроенергия през нейните електропреносни мрежи.

Минск многократно подчертава, че безопасността на централата ще бъде осигурена в съответствие с най-високите стандарти.

От 7 август до 20 август БелАЕЦ е заредена с гориво в реактора на първия енергиен блок, като в момента в този блок тече етап на физическо пускане. Пускането в експлоатация на първия енергиен блок с връзка към енергийната система е планирано за 4-то тримесечие на 2020 г. Пускането в експлоатация на втория енергиен блок е планирано за 2022 г.

По-рано президентът на Белраус Александър Лукашенко заяви, че страната затваря границите си с Литва и Полша и укрепва границата с Украйна.

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа
Обновена

"Възелът" Беларус: Предупреждават за възможна нова "Желязна завеса" в Европа

Руски, беларуски и други делегации протестираха срещу изявления на Тихановская в ООН