В Истанбул, с участието на Вселенския патриарх Вартоломей, беше отслужена божествена литургия и панихида в памет на жертвите на Гладомора в Украйна през 1932-33 г., предаде агенция "Укринформ".

"Днес ние отбелязваме 86-ата годишнина от Гладомора и почитаме паметта на жертвите от този геноцид на сталинския режим срещу украинския народ. Безбройните мирни украински жители: деца, мъже и жени - страдаха от глада и се бореха за националната си идентичност, език и култура." - напомни Вселенският патриарх.

Той отбеляза, че и днес злото осъществява разрушителното си въздействие върху света, но наш дълг е да се борим за победата на доброто.

"Вселенският патриархат реши да предостави автокефалия на Божия народ на Украйна, за да може да организира живота си според светите канони на църквата и нейните традиции, за да има уважение към Майката църква и да общува с другите православни църкви", посочи Вартоломей.

Той пожела на украинския народ благодат и Божия милост.

Ден за почит към жертвите на Гладомора,  най-големият геноцид в европейската история

Ден за почит към жертвите на Гладомора, най-големият геноцид в европейската история

Загиват милиони хора…

След литургията украинският посланик в Турция Андрей Сибига на свой ред напомни, че преди 86 години на територията на Украйна е станала една от най-големите трагедии в човешката история.

"Това беше абсолютното зло: загиваха невинни хора. Смъртта събираше своята "жътва" - всеки ден по 25 хиляди души. Много от тях деца. Ние трябва да помним това, да казваме истината, която има ясна юридическа формулировка. Това е престъпление срещу човечеството, това е геноцид." - подчерта дипломатът.

Проф. Сергийчук: Ще разкажа истината за българите, загинали в Гладомора

Проф. Сергийчук: Ще разкажа истината за българите, загинали в Гладомора

Тъй като липсват данни, историците проучват училищните архиви…

"Украйна и украинският народ отново са под атака. Отново загиват хора. Изгубихме 13 хиляди украинци заради руската агресия, която продължава. Окупиран е Крим, други украински територии. Ключовата дума е "временно окупирани", подчерта посланикът.

През този уикенд в Украйна и в редица страни по света, след които е и България, бяха почетени жертвите на Гладомора.

В храма "Света Неделя" в София на 23 ноември беше отслужена панихида в памет на загиналите от гладна смърт жители на Украйна.

Снимка 454291

Източник: Посолство на Украйна в България

Според различни източници жертвите през 1932-1933 г. са между 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че загиналите българи са около 100 хиляди. Историята помни още два гладомора - през 1921-1922 и 1946-1947 г.

Гладоморът е признат за акт на геноцид на ниво правителства или парламенти в Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, Съединените американски щати, Украйна, Унгария, Чехия и Чили.

Въпреки българските жертви, страната ни не е част от този списък.

На 23 октомври 2008 г. Европарламентът прие резолюция, признаваща Гладомора за престъпление срещу човечеството.

Украйна почете жертвите на Гладомора

Украйна почете жертвите на Гладомора

Сред милионите загинали има и 100 000 българи...