През тази нощ въоръжените сили на Мали успяха да спрат настъплението на ислямистите, които контролират северната част на страната, предадоха информационните агенции.

Изпълняващият длъжността президент на Мали -  Дионкунде Траоре, обяви „всеобща мобилизация" за борба срещу размирниците, съобщи „Франс прес".

Ситуацията в африканската страна се изостри през последните дни. Ислямските екстремисти окупираха северните райони и предприеха масирани атаки срещу правителствените войски в района на Кона. В боевете се използва артилерия.
Според информация на агенция „Ройтерс, армията, с подкрепата на международните контингенти, е успял да изтласка бунтовниците от градчето Кона, което беше прева.

На 10 януари в страната пристигнаха контингенти от Германия и Франция. В петък, 11 януари, Икономическата общност на западноафриканските страни одобри незабавното започване на одобрената от ООН операция на африканските контингенти AFISMA.

Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди, че френски сили вече са се включили в операцията срещу ислямистките бунтовници.
По думите му, френските военни „подпомагат армията на Мали в борбата срещу терористите". Той поясни, че действията на контингента са в съответствие с нормите на международното законодателство.

По-рано Франсоа Оланд заяви, че изключително агресивните действия на бунтовниците застрашават съществуването на Мали като държава.

Припомняме, заради нарастващата нестабилност в страната, по инициатива на Франция на 10 януари бяха свикани консултации в Съвета за сигурност на ООН.
През декември 2012 г. Съветът за сигурност одобри изпращането на 3300 военни от мисията на африканските страни AFISMA. Те ще останат в Мали не по-малко от година.