Лекари от академичния медицински център Langone Health към Нюйорския университет успешно завършиха първата трансплантация на лице и две ръце, което е историческо постижение, пише "Гардиън".

Доктор Едуардо Родригес, който води екип от най-малко четирима хирурзи по лицева трансплантация, коментира пред NBC, че са постигнали огромен успех, който показва, че могат да се изправят пред нови предизвикателства и да продължат развитието в сферата на трансплантациите.

Джо ДиМео, работник нощна смяна от Ню Джърси, се подложи на 23-часова операция през август, след като получи трета степен изгаряния от над 80% по тялото при автомобилна катастрофа през юли 2018 г. Катастрофата е вследствие заспиване на волана след връщането си от нощна смяна. След като автомобилът експлодирал, жертвата била хоспитализирана в продължение на повече от четири месеца в отделението по изгаряния в болница в Ню Джърси, включително два месеца е бил под изкуствена кома. Връхчетата на пръстите му са ампутирани, имал е сериозни белези по лицето, устните и клепачите са премахнати. Операциите намалили зрението, мобилността и качеството му на живот.

След повече от 20 операции, ДиМео останал в списъка с чакащи за органи в продължение на 10 месеца преди да бъде открит донор за лицева трансплантация. Донорът е бил прехвърлен в Langone Health на 10 август и ДиМео легнал на операционната маса два дни по-късно.

Това е подарък един път в живота. Надявам се семейството да намери някаква утеха в това, че част от донора живее в мен. Моите родители и аз сме много благодарни, че ми дадоха този втори шанс, коментира 22-годишният ДиМео.

Пандемията от коронавирус заплаши осъществяването на операцията, тъй като през първите месеци имаше огромен спад на донорството. Много членове от екипа, оперирал ДиМео, временно са били преместени в отделенията за борба с коронавируса.

Но Родригес подчерта, че лекарите са тренирали операцията близо 12 пъти за период от над година. По думите му трансплантацията е преминала по-добре от очакваното.

Лекарите направили трансплантация на двете ръцете до средата на предмишницата, лице, включително чело, вежди, уши, нос, клепачи, устни, скули, бузи, назална кост и брадичка.

Операцията, която е продължила 23 часа, позволява на ДиМео да се облича и храни самостоятелно. В момента следва комплексна програма за рехабилитация, която ще му даде още по-голяма независимост и свобода.

В миналото са пробвани две трансплантации на лице и ръце. Единият пациент почина от усложнения вследствие на инфекция, а тялото на другия реципиент е отхвърлило ръцете.

Към момента тялото на ДиМео не е отхвърлило трансплантацията.