Сръбският президент обяви, че балканската държава не иска повече войни в Косово и се стреми към изграждане на доверие и приятелство с мнозинството албанци след ерата на конфликти, информира АП.

Но Александър Вучич в същото време отправи заплаха по време на реч в Косово, отбелязвайки, че Сърбия ще защити сръбското малцинство в бившата провинция, ако бъде подложено на атака.

Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница
Обновена

Косовската полиция не пусна Вучич в Дреница

Вучич реши да продължи с планираното посещение

В дълго обръщение в Северно Косово Вучич повтори, че все още са далеч от постигане на споразумение за разрешаване на дългогодишния спор, но обеща да работят по казуса.

Въпреки очакванията Вучич не представи конкретно предложение за бъдещо споразумение с Косово.

Снимка 377298

Източник: ЕПА

Междувременно косовският президент Хашим Тачи написа във "Фейсбук", че е разбираемо косовските граждани да не одобряват посещението на Вучич, но призова за въздържане в името на мира и помирението след войната през 1998-1999 г.

Вучич започна двудневно посещение в Северно Косово

Вучич започна двудневно посещение в Северно Косово

Сърбия няма да приеме и не може да приеме наложените решения от 2008 г.

Тачи отбелязва, че той "напълно разбира" реакцията на гражданите на Централно Косово, които блокираха пътища и не позволиха на Вучич да посети населено със сърби село в района.

Снимка 377296

Източник: ЕПА

Блокадата показва, че болката и раните от войната все още не са изчезнали, изтъкна Тачи и добави, че докато Косово и Сърбия се опитват да оправят отношенията си, "протестите и пътните блокади не ни помагат".

По-рано Вучич заяви, че са произведени изстрели на барикадите, издигнати от косовски албанци.

"Не харесвам оръжията, но ние няма да позволим да тормозят сърбите в Косово", закани се той. Сръбският лидер не разкри какъв отговор има предвид, но подчерта, че не призовава косовските сърби да се въоръжават, за да отвърнат.

Водени от НАТО мироопазващи сили в Косово съобщиха, че Вучич не е под заплаха въпреки пътните блокади. От KFOR отбелязаха, че работят с косовските власти за премахване на барикадите от пътя за село Баня.

"Никой не заплашва господин Вучич и неговата безопасност е гарантирана", се казва в съобщението на мисията.

Сръбският президент се обърна към съгражданите си в Баня по телефона, след като беше блокиран от косовските албанци.

Десетки хора се събраха в селото. Вучич се обърна към тях по телефона, заявявайки, че властите в Прищина не искат да посети селото. Няколко жени плачеха, докато сръбският лидер говореше.

Президентът на Сърбия разкритикува мироопазващите сили, че не са предотвратили блокадата. Според него косовските власти стоят зад блокадата.

Вучич е на двудневна визита в Косово.