Сърбия се обърна към своя дългогодишен съюзник Русия, след като Косово я обвини, че е организирала нападение в район с етническо мнозинство от сърби в Северно Косово в неделя, пише "Политико".

Сръбският президент Александър Вучич се срещна с руския посланик Александър Боцан-Харченко в понеделник, за да обсъдят последиците от смъртоносното противопоставяне в сръбски православен манастир между въоръжени етнически сърби, които нахлуха в селото и косовската полиция. Според косовските сили един полицай и трима от около 30-те въоръжени мъже са били убити.

Лидерите на Косово, които обявиха в понеделник ден на траур, го описаха като терористична атака и обвиниха Сърбия, че се стреми да дестабилизира страната им.

"Африм Бунджаку беше убит по време на атака срещу косовски полицаи и срещу самата ни държава от група силно въоръжени и тежко оборудвани, професионално обучени и планирани, политически подкрепяни, материално финансирани и логистично подкрепяни от Сърбия", каза косовският премиер Албин Курти по време на церемония в чест на убития полицай.

В отговор Вучич обвини Курти в извършване на "брутално етническо прочистване" с подкрепата на част от международната общност. Русия, която не признава независимостта на Косово и има тесни връзки със Сърбия, заяви, че наблюдава "отблизо" "потенциално опасната" ситуация в Косово, като подчерта, че съществува "предубедено отношение към сърбите".

Вучич отрече Белград да има каквото и да е участие в атаката, която той нарече "абсолютно осъдителна" и каза, че въоръжените лица са местни косовски сърби, които "не искат повече да страдат под терора на Курти".

Косово и Сърбия отдавна са в противоречие относно правата на етническите сърби в северната част на Косово. Косово обяви своята независимост през 2008 г., но Сърбия отказа да я признае.

Международната общност побърза да осъди нападението в неделя. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън го нарече "неприемливо" и поиска от Косово и Сърбия "да избягват действия, които биха могли допълнително да разпалят напрежението и незабавно да се върнат към диалога, подпомаган от ЕС".

Докато преследването на останалите въоръжени мъже продължава, косовските сили блокираха село Банска в понеделник и казаха, че са открили тялото на четвърти нападател и голям склад с оръжие.

Русия за събитията в Косово: Западът иска да накаже Сърбия

Русия за събитията в Косово: Западът иска да накаже Сърбия

Тъй като Вучич все още показва свободомислие и независимост