Военновъздушните сили на Финландия, които повече от век имаха свастика като част от емблемата, са заменили противоречивия символ със златен орел, обявиха от въоръжените сили на скандинавската страна, предаде АФП.

Всъщност решението за премахването на емблемата е взето през 2017 г., но е отнело време за прилагане на промяната. Обществото обърнало внимание едва тази седмица, след като професор в Хелзинки забелязал промяната.

Според ВВС новата емблема със златен орел е тяхното официално лого от 2002 г., но някои подразделения и самолети са продължили да носят тази със свастиката, която е била официално лого от 1918 до 1945 г.

След 1945 г. на финландските военни самолети са поставени синьо-бели кръгове като национален символ, но свастиката останала като емблема в някои военни подразделения, включително и на знамена и военна декорация.

Докато свастиката в съвремието се свързва с Нацистка Германия, символът и различните му форми се използват в хиндуизма и няколко други индоевропейски религии от древни времена.

ВВС на Финландия приемат символа, след като шведският граф Ерик фон Розен дарява самолет, на който има синя свастика, на независима Финландия през 1918 г. Преди това Финландия е под руско управление.

Военните твърдят, че свастиката също е била част от митологията на Финландия.