Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж не е получил руска виза и няма да се „отправи" в скоро време към Руската федерация.

Така адвокатът на Асандж - Стивънс, опроверга появилите се вчера публикации, че неговият клиент планира пътуване до Русия.

По думите на Стивънс Асандж няма право да напуска Великобритания, докато делото не приключи. Той припомни, че в момента основателят на Уикилийкс се намира в Лондон и е с наложена мярка „домашен арест."

Стивън каза още, че не знае кога клиентът му ще може свободно да напусне Острова. Според него това може да стана около края на месец декември, в дните около Коледа.

В момента срещу Джулиан Асандж се води разследване по обвинение в престъпление т сексуален характер, извършено в Швеция. Той беше задържан в Лондон, а след това пуснат под гаранция.

Молбата на шведските власти за екстрадиция на Джулиан Асандж ще бъде разгледана от британския съд на 6 и 7 февруари. Датата за начало на процеса по искането на шведската страна беше оповестена след 10-минутно изслушване в зала в южен Лондон.