Взрив избухна в сградата на Иракския парламент, причинявайки смъртта на най-малко осем души, съобщава АФП.

Експлозията е станала в строго охраняваната зона на парламента.

Най-малко десет човека са ранените при взрива, който е избухнал в кафене в парламента в края на обедната почивка, когато някои от депутатите са приключвали обяда си, а други са говорели с журналисти.

При взрива е загинал Мохамед Авад, член на сунитския Фронт за национално съгласие. Депутатка от същата политическа партия е ранена. Говорител на американското посолство, което се намира също в зоната на взрива, каза, че няма пострадали американци при експлозията.

Експлозия в сградата на иракския парламент в Багдад е била самоубийствен атентат, предаде Ройтерс.

Представител на силите за сигурност съобщи, че взривът е дело на атентатор, носещ колан с експлозиви.

По последни данни, цитирани от АP, при експлозията в бюфет в сградата сред загиналите са трима депутати и четирима служители на иракския парламент.

Взривът се случва едва няколко часа, след като експлозия на моста Сарафия в Багдад причини смъртта на най-малко осем души.

От своя страна държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс осъди атаката срещу иракския парламент.

Според нея атентатът е дело на терористи, опитващи се да провалят план на САЩ, който има за цел - поддържане на сигурността в Багдад.

"Ясно е, че самоубийственият атентат е дело на терористи, които не искат иракските граждани да имат стабилно и демократично бъдеще", заяви Райс.
Изявлението бе дадено след срещата на държавния секретар с кандидата за президент Джон Макейн.