Съединените щати ще пренасочат обучението на пилоти на украински F-16 към млади кадети, а не към опитни пилоти, решение, което може да удължи с много месеци времето, необходимо на Украйна да има пълна боеспособна ескадрила от западно произведени изтребители, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Изданието нарича това решение резултат от липсата на опитни украински пилоти с необходимите познания по английски език, коментираха американски служители  пред репортери.

Някои от събеседниците на вестника казаха още, че в САЩ смятат кадетите за по-готови за обучение по западните стандарти.

През август при катастрофа с F-16 загина един от най-добрите пилоти на изтребители в Украйна Алексей Мес, позивна Moonfish, бивш командир на ескадрила МиГ-29, който наскоро беше завършил програма за пилотиране на F-16, прехвърлени в Киев.

Както пише WSJ, пълна ескадрила F-16 - 20 самолета и 40 пилоти - едва ли ще се появи в Украйна преди пролетта или лятото на следващата година, тази оценка беше дадена от два източника, запознати с програмата за обучение.

Докато опитните пилоти могат да пропуснат основното летателно обучение, новите пилоти трябва да прекарат една година в обучение да летят в бази във Великобритания и Франция, преди да преминат към курса за F-16 в Аризона и Румъния, пише вестникът.

"Все още приемаме опитни пилоти. Но има и такива, които все още нямат такова обучение и опит", каза високопоставен служител на Пентагона, пожелал анонимност. Украинските военновъздушни сили не отговориха на искане за коментар.

За Рюте Украйна в НАТО не е приоритет сега

За Рюте Украйна в НАТО не е приоритет сега

След като Зеленски представи "Плана за победа"