Генералният секретар на НАТО Марк Рюте подчерта, че няма промяна по отношение пътя на Украйна към присъединяване към алианса, съобщава в сряда "Евронюз".

Рюте каза, че приоритетът на този етап е да се постави Украйна в позиция да договори най-добрата възможна сделка във всички бъдещи преговори с Русия.

"Ние сме в близък контакт със съюзниците, с Украйна, за да видим как можем да предприемем следващите стъпки, каза Рюте, отказвайки да предостави подробности. Членството в НАТО е суверенно право, което можете да поиска всяка държава, която по някакъв начин е част от нашата география. Единствените, които вземат решение за това, са 32-те членки, които вече са в НАТО."

Зеленски представи "Плана за победа"  и осъди подкрепата на Северна Корея и Иран за Русия

Зеленски представи "Плана за победа" и осъди подкрепата на Северна Корея и Иран за Русия

Той вижда възможност украинската армия да замени силите на САЩ в Европа в бъдеще

Припомняме, че в изказване пред украинската Върховна Рада, президентът Володимир Зеленски представи своя "План за победа" и остро критикува подкрепата, която Русия получава от Северна Корея, Иран и Китай. Той особено остро се изрази по отношение на Северна Корея, като я нарече част от "коалицията на престъпниците", водена от Путин.

Зеленски заяви, че украинското разузнаване има доказателства за не само доставка на оръжие от Северна Корея към Русия, но и за изпращане на севернокорейски работници в руските заводи, както и бойци на фронта в Украйна. "Това са работници, които заменят убитите на война руснаци", подчерта той.

Зеленски включва няколко ключови точки за завършване на войната с подкрепата на западните партньори. Според президента, реалистично е войната да приключи през следващата година, при условие че Украйна бъде поканена в НАТО и ограниченията върху ударите с западно оръжие върху признатата руска територия бъдат премахнати. Досега западните държави не са дали знак, че са готови да направят нито едно от тези две условия.

Захарова: Планът за победа на Зеленски тласка НАТО към конфликт с Русия

Захарова: Планът за победа на Зеленски тласка НАТО към конфликт с Русия

Според Кремъл Киев трябва да осъзнае безсмислието на политиките, които следва

Зеленски каза, че западните съюзници на Украйна трябва да възпират Русия от всяка по-нататъшна агресия, като покажат на Москва, че това ще има последствия.

"Украйна предлага да разположи на своя територия цялостен пакет за неядрено стратегическо възпиране, който ще бъде достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от Русия", каза той.

Той каза, че има и тайно допълнение към тази част от плана и не навлезе в повече подробности какво включва предложеното възпиране.

Планът включва още икономически растеж и сътрудничество и следвоенна архитектура на сигурността.

Включени са и три секретни добавки , които са споделени с международни партньори. Давид Арахамия, парламентарен лидер на управляващата партия, каза, че секретните части ще бъдат представени на лидерите на парламентарните групи.

Кремъл за "плана за победа" на Зеленски: Украйна трябва да изтрезнее
Обновена

Кремъл за "плана за победа" на Зеленски: Украйна трябва да изтрезнее

Русия остава твърдо против присъединяването на Украйна към НАТО

Зеленски подчертава необходимостта от пренасяне на войната на руска територия, като например по време на презграничното нахлуване в Курска област, започнало в началото на август. Това ще предотврати създаването на евентуални "буферни зони" на украинска територия.

Зеленски също така представи дългосрочна визия за ролята на украинската армия в Европа след войната. Той предложи украинските сили, които натрупаха значителен боен опит, да заменят части от въоръжените сили на САЩ, разположени в Европа, ако партньорите се съгласят с тази идея. Това би било знак за доверие в способността на Украйна да бъде силен и надежден партньор в европейската отбрана.

Би Би Си: С Плана си за победа Зеленски призова Запада за продължаваща подкрепа

Би Би Си: С Плана си за победа Зеленски призова Запада за продължаваща подкрепа

В плана обаче никъде не се споменават "границите от 1991 година", което може да е отворена врата за преговори

Русия осъди "плана за победа", аргументирайки се, че той се опитва да тласне НАТО към пряк конфликт с Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че планът на украинският държавен глава ще доведе до катастрофа за украинския народ.

"Мога просто да кажа на Зеленски, ако не е наясно. Партньорите на киевския режим вече показаха как виждат Украйна в архитектурата на сигурността: виждат Украйна в ковчег и украински граждани също в гроба.", посочи Захарова.

Русия отдавна обвинява Запада, че използва Украйна за водене на прокси война срещу Москва. Съединените щати и техните съюзници в НАТО твърдят, че помагат на Украйна да се защити срещу неоправдано заграбване на земя в колониален стил.

От Кремъл съобщиха, че е твърде рано да се коментира подробно плана на Зеленски, но че Киев трябва да "отрезви" и да осъзнае безсмислието на политиките, които следва.

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Украйна се надява на покана за НАТО, преди Байдън да напусне Белия дом

Според Киев това ще е силен политически сигнал

Украйна иска покана за членство в НАТО, преди Джо Байдън да напусне Белия дом. Според посланика на Киев в Алианса Наталия Галибаренко това би било подходящо наследство за президента на САЩ. "Нашата идея е, че даването на покана на Украйна в този момент е политически сигнал", заяви тя.

Президентските избори в САЩ следващия месец създават голяма несигурност за Киев, тъй като Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ на Украйна за войната ѝ срещу Русия.

Вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис сигнализира за продължаваща подкрепа за Украйна, но не уточни нивото на тази подкрепа. Бившият президент републиканец Доналд Тръмп пък не е давал ясна заявка как ще подходи към войната.

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ Алианс. Това означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години за адаптиране към стандартите на НАТО.

НАТО обяви, че Украйна ще се присъедини към неговите редици и пътят на страната към Алианса е необратим. Военният съюз обаче посочи, че Киев не може да стане член, докато е във война, и отказа да определи график за присъединяване.

Повечето страни членки на НАТО, включително неговата преобладаваща сила - Съединените щати, не са показали желание да отправят покана за членство на Украйна на този етап.

Високопоставен служител на правителството на САЩ, миналата седмица съобщи, че няма промяна в позицията на Вашингтон.