С хилядите украински и руски безпилотни летателни апарати във въздуха по протежение на фронтовата линия се променя самото естество на конфликтите. Безпилотните самолети са само един от елементите на тази промяна. Това пише The Wall Street Journal.

Новите интегрирани системи за управление направиха насочването към целта почти мигновено.

Вадим Скибицки, заместник-ръководител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната, казва, че средното време от откриването на целта до нейното поразяване е не повече от 10 минути. Поради това е станало много трудно да се организират "изненади".

Технологичната революция, дължаща се на войната в Украйна, поставя под въпрос осъществимостта на някои основни концепции на американската военна доктрина.

Маневрите с комбинирано въоръжение и атаките като тези в Ирак през 2003 г. сега може да се окажат принципно невъзможни, защото безпилотните самолети са станали много ефективни, казва пенсионираният сержант първи клас от американската армия Брадли Кроуфорд.

Един-единствен дрон струва многократно по-малко от един 155-милиметров артилерийски снаряд, да не говорим за танкове на стойност милиони долари.

Украйна съобщи, че е унищожила 34 от 44 дрона, изстреляни от Русия

Украйна съобщи, че е унищожила 34 от 44 дрона, изстреляни от Русия

Областният губернатор на Одеса Олех Кипер каза, че неговият регион е бил основната цел, но атаката не е оставила жертви.

"За съжаление повечето от настъпленията ни вече са пеши. Огледална картина можеше да се види миналата есен, когато руснаците провеждаха собствена офанзива, предимно в Бахмут.

По същия начин използването на тежка бронирана техника беше минимално, всички се сражаваха пеша. Не мисля, че сега нещо ще се промени", заяви Кирил Буданов. Той е директор на ГРУ към украинското министерство на отбраната.

Войната показа, че съвременното западно военно обучение и оборудване са формирани от десетилетията на контрабунтовнически операции срещу много по-слаби противници в страни като Ирак и Афганистан.

Подоляк: Украйна постепенно стяга Крим в артилерийски капан

Подоляк: Украйна постепенно стяга Крим в артилерийски капан

Целта е Русия да не получава боеприпаси

Това е довело до фокусиране върху скъпи и сложни оръжейни системи, които не биха издържали дълго в пълномащабен конфликт с подобен противник.

Що се отнася до танковете, стана ясно, че танковите сражения са станали рядкост, което означава, че относителната сложност на танка вече не е толкова важна.

Според украински официални лица по-малко от 5 % от унищожените от началото на войната танкове са поразени от други танкове; останалите са поразени от мини, артилерия, противотанкови ракети и безпилотни летателни апарати.

Олаф Шолц отложи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна

Олаф Шолц отложи доставката на далекобойни ракети Taurus на Украйна

Той се опасява от пряка конфронтация с Русия

Друг от уроците е, че количеството е качество само по себе си. Това, което има значение, е общият размер на ресурсите, казва Кристиан Фройдинг, ръководител на операциите в Украйна в германското министерство на отбраната.

Войната с безпилотни самолети е неразделна част от бойните действия в Украйна.

Украинското министерство на цифровата трансформация заяви, че прехвърля над 1700 дрона на фронта по програмата "Безпилотна армия".