Съветникът на ръководителя на кабинета на президента Володимир Зеленски - Михаил Подоляк заяви, че временно окупираният Крим постепенно се взема под огневи контрол от страна на Украйна. Той подчерта, че прерязването на посоката на осигуряване на Руската окупационна групировка е стратегическа задача на украинските сили, цитиран от УНИАН.

Подоляк обясни, че става дума за вземане под огневи контрол на Керченския пролив и унищожаване на огромната складова инфраструктура на окупаторите на Кримския полуостров. Сега 80% от снабдяването на окупаторите става именно през Крим, затова събитията на полуострова не са просто унищожаване на някакви офицери или някакъв щаб".

"Крим постепенно се взема под ключов огневи контрол от страна на Украйна. Днес те живеят по същия начин в очакване на атаки, под сирени вече постоянно. Те разбират, че Крим е територия с голяма опасност. Въздушното пространство вече не е толкова контролирано. Вече сме свикнали с това, че Русия постоянно казва, че те "нямат аналози", но към днешна дата две ключови системи "Триумф" са унищожени в Крим. Крим днес е ключът към съществено намаляване на бойните възможности на руските окупационни групировки", подчерта Подоляк.

Но, безусловно, към днешна дата не трябва да имаме илюзии, че в Русия разбират последствията от пълномащабното нахлуване, с което ще се справят във финала на войната. Следователно тези панически настроения в Крим постепенно ще се развиват. За целта е необходимо да се увеличи интензивността на огневото въздействие върху случващото се в Крим", добави Подоляк.

Подоляк: Войната вече е на руска територия

Подоляк: Войната вече е на руска територия

Няма смисъл Киев да влиза в Русия

Подоляк подчерта, че вече виждаме увеличение на това влияние. Имаме достатъчно инструменти за това.

"Това са дронове в съответното количество - и морски, и въздушни - и ракети, съответстващи на тях. Отново територията на Крим е юрисдикция на Украйна. Това е наша територия, така че можем да използваме всяко оръжие, включително предоставено от партньори, за атаки срещу Крим. Но ние със сигурност използваме преди всичко украинско оръжие", каза Подоляк.