Европейските лидери са отговорни за случилото се в Украйна през 2014 г. Това заяви бившият украински президент Виктор Янукович на пресконференция в Москва, цитиран от радио "Свободна Европа".

Янукович се оплака, че европейските лидери също така са го предали. Той отхвърли наложената му 13-годишна присъда за държавна измяна от украински съд. През миналия месец Янукович, който беше свален от власт през 2014 г., беше признат за виновен в държавна измяна. Янукович, който в момента живее в Русия, е  осъден задочно на 13 г. затвор.

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

Украйна разследва за държавна измяна политик, съюзник на Путин

64-годишният Виктор Медведчук е призовавал за даване на голяма автономия

В централата на обществената медия "Россия сегодня" в Москва Янукович обяви пред журналисти, че присъдата е издадена според "инструкции на украинските власти". По думите му натискът над съда в Киев е "безпрецедентен". Той е категоричен, че обвиненията срещу него са политически.

"Присъдата няма нищо общо със законите. Всичко (в този случай) е изградено на лъжи и омраза. Масовата стрелба на "Майдана" беше дело на организаторите на "Майдана". Независима група трябва да разследва престъпленията на "Майдана", смята Янукович. Според него в тази разследваща група трябва да влизат държавите, които посредничиха при постигането на договореностите между украинското правителство и лидерите на опозицията преди да бъде свален през 2014 г. Тези държави са Русия, Франция, Германия и Полша.

"Ако тази група беше започнала да разследва преди пет години, нямаше да има катастрофа", обяви Янукович и допълни, че "най-вероятно нямаше да има война" в Източна Украйна и "ситуацията в Крим щеше да бъде различна".

Янукович съобщи, че може да пътува свободно до всяка държава по света.

Бившият лидер на Украйна предупреди, че са възможни изборни манипулации на президентския вот. Той отбеляза, че няма да подкрепя никого на изборите, но според него президентът Петро Порошенко ще манипулира вота.

Украйна ще гласува за президент на 31 март.

Янукович говори пред медии за първи път от повече от една година.