Япония обяви, че ще даде два кораба на Филипините, за да може Манила да увеличи капацитета за патрул в териториалните си води на фона на китайската агресия в района, съобщават световни агенции.

Токио отбеляза, че двете страни също са обсъдили даване под наем на разузнавателен самолет, който да подпомага Бреговата охрана.

Преди японската страна обеща на Филипините да предостави 10 кораба за Бреговата охрана.

Япония и Китай имат териториален спор в Източнокитайско море, докато Манила и Пекин не могат да се разберат за Южнокитайско море.

Ние говорим за 90-метрови плавателни съдове. Също обсъждаме възможността за даване под наем на самолети за обучение. Те са шпионски самолети, каза Масато Охтака, говорител на външното министерство на Япония.

Той добави, че новите кораби са били обсъдени от японския външен министър Фумио Кишида и президента на Филипините Родриго Дутерте в четвъртък в южния филипински град Давао.

Дутерте и Кишида също са обсъдили Япония да отпусне заем от 2,4 милиарда долара за ново железопътно трасе – 38-километрова линия, която ще свърже Манила с провинция Булакан.

Проблемите на Филипините с трафика са стрували по 64 милиона долара на ден през 2015 година.