Японският министър на отбраната Сатоши  Моримото е издал заповед за прихващане на  севернокорейската ракета или нейните отломки в случай на заплаха за територията на Япония, предаде агенция „Новости".

Заповедта е одобрен тази сутрин от съвета за сигурност на страната, оглавяван от премиера Ёшихико Нода.

„При нормално развитие на събитията (ракетата или отломките й - б. р.) не би трябвало да падната на японска територия. Молим населението да следва обичайния си начин на живот." - коментира главният секретар на правителството Осаму Фудзимура.

Северна Корея обяви, че през периода между 10 и 22 декември ще изстреля ракета с далечен обсег.  Планира се тя да премине над архипелага Сакиджима в южната част на Япония. Правителството обаче не изключва вероятността от непредвидени обстоятелства,  при които територията на страната да бъде застрашена. .

Като превантивна мярка към Източнокитайско и   Японско море са изпратени три кораба с радарни системи "Иджис" и прихващащи ракети SM3.

Второто ниво на противоракетна отбрана се осигурява от зенитни комплекси Patriot (РАС3). Четири такива комплекса са разположени в префектура Окинава, а други три - в близост до Токио. .

Северна Корея обяви, че ракетата трябва да изведе в орбита спътник, но в международната общност има съмнения, че космическата програма се използва като прикритие за военни разработки. .

През април тази година беше направен подобен опит за изстрелване на ракета със спътник, но той завърши неуспешно.