Японският премиер Шиндзо Абе изрази недоволството си от разположените от Русия наскоро ракетни системи на спорните Курилски острови, съобщава ДПА.

Абе заяви пред парламентарна комисия, че Япония е заявила пред Русия, че разгръщането на ракети е "жалко" и "несъвместимо" с позицията на Токио.

Шефът на кабинета Йошихидо Суга протестира срещу решението на Москва.

"Изразяваме силния си протест, това е неприемливо", отбеляза той на брифинг и подчерта, че протестът е изразен по дипломатически канали.

Като част от дислоцирането руска противокорабна ракетна система е разположена на остров Итуруп (яп. Еторофу-то) и на Кунашир (яп. Кунасири-то), съобщава агенция "Киодо", позовавайки се на вестник, който е свързан с руския Тихоокеански флот.

Двата острова са част от управляваните от Русия Курилски острови. Япония ги нарича Северните територии.

Япония: Внимателно следим Русия на Курилите

Япония: Внимателно следим Русия на Курилите

Токио обвинява Москва в незаконна окупация

В средата на декември руският президент Владимир Путин ще посети Япония. По време на визитата той ще разговаря с Абе за териториалния спор и по други теми.

Вчера говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ракетната система е част от план на Русия за укрепване на националната сигурност. Тя подчерта позицията на Москва, че островите са интегрална част от територията на Русия.

Ракетите на Курилите не трябва да влияят на мирните преговори с Япония, обяви Кремъл

Ракетите на Курилите не трябва да влияят на мирните преговори с Япония, обяви Кремъл

Без съмнение има база за това (разгръщане на ракети)

Спорът за островите, известни в Русия като Курили и Северните територии в Япония, между двете държави датира от Втората световна война, когато съветската армия окупира четири острова в южната част на веригата.

Противоречията са толкова големи, че Москва и Токио все още не са подписали официален мирен договор.