Япония е приела само три бежанци през първата половина на 2017 г. В държавата са постъпили общо 8,561 нови молби за убежище, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на японското правителство. Япония подчертала нежеланието на нацията да приема чужденци.

САЩ приемат не повече от 45 000 бежанци следващата година, потвърди Тръмп

САЩ приемат не повече от 45 000 бежанци следващата година, потвърди Тръмп

Най-нисък брой от 1975 година насам

Само четирима бежанци бяха приети през първата половина на 2016 г., когато броя на молбите за убежище в Япония бяха 5,011, обяснява министърът на правосъдието. През януари организацията за защита на човешките права "Хюман Райтс Уоч" определи доклада на Япония за търсещите убежище като абсурден.

Противно на другите индустрализирани нации, които приемат и дори окуражават мигрантите, за да възобновят работната си сила, Япония остава негостоприемна. Държавата подържа подобна политика независимо застаряващото си население, което е основна причина за забавения растеж на икономиката.

ООН очаква повече от 2 млн. нови бежанци тази година

ООН очаква повече от 2 млн. нови бежанци тази година

Не достига финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Поддръжниците действията на Япония относно търсещите убежище, твърдят, че малкият брой приети бежанци е резултат от повишаването на фалшивите молби за убежище, дължащо се на промени в правилата през 2010 г., които позволяват на кандидатстващите да работят шест месеца след вземането на решение по техните искове.

"Изглежда има увеличение в броя на хората, които злоупотребяват със статута на бежанец", каза Ясухиро Хишида, който разглежда заявленията в Министерството на правосъдието.