Япония официално разреши да се изпуска пречистена вода от пострадалата атомна централа във Фукушима в морето. Това се случва въпреки силната съпротива на местните рибари. Новината бе очаквана. Миналата седмица стана ясно, че кабинетът на министър-председателя Йошихиде Суга планира да обяви решението още във вторник, предаде Nikkei Asia.

Tokyo Electric Power Co. Holdings ще започнат да пускат водата след около две години. 

Комисия от експерти по морската среда ще провери процеса на мониторинг и ще даде насоки.

Япония изпуска пречистена вода от Фукушима в морето

Япония изпуска пречистена вода от Фукушима в морето

Въпреки съпротивата на местните рибари

Този ход ще сложи край на дебатите за това как да се изхвърли течността, която включва вода, използвана за охлаждане на електроцентралата, след като беше ударена от огромно цунами и реакторът започна да се топи през 2011 г.

Очаква се изпускането да отнеме години. Водата е филтрирана и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти преди всяко изпускане, посочи NHK.

Информациите се появиха, след като Суга се срещна с ръководителя на японската риболовна федерация в сряда и заяви, че правителството ще реши как да се разпорежда с водата "в близко бъдеще".

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

ООН призова Япония да отложи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е променила графика без да предостави време или възможност за консултация

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) одобри предложението за изпускане на пречистената вода от Фукушима.

Припомняме, че на 11 март 2011 г. Япония бе ударена от силно земетресение и цунами, при които загинаха общо около 18 500 души. Природното бедствие доведе и до ядрен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 жители. Това беше най-тежката ядрена катастрофа от аварията през 1986 г. в Чернобил, Украйна.