Бреговата охрана на Япония добавя още два дрона към своя флот от безпилотни летателни апарати SeaGuardian, съобщава "Никей".

По този начин общият им брой ще стане три апарата, които ще следят за потенциално враждебна дейност в японски води.

Правителството заложи финансиране за допълнителните дронове в проектобюджета за 2023 г.

Безпилотните апарати ще се използват за засичане на чуждестранни рибарски лодки и неидентифицирани плавателни съдове, опериращи незаконно в изключителната икономическа зона на Япония.

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Япония ударно ще укрепва военните си способности

Заради опасения от нестабилност в Източна Азия

Дроновете ще бъдат разположени във военновъздушната база "Хачинохе" в префектура Аомори - подразделение на Морските сили за самоотбрана, където беше разположен и първият дрон SeaGuardian през октомври 2022 г.

Японската брегова охрана и Морските сили за самоотбрана на Япония ще използват съвместно разузнавателната информация, събирана от дроновете.

Конструиран от американската компания General Atomics, дронът SeaGuardian може да работи до 35 часа и ще е способен да лети по целия периметър на изключителната икономическа зона на Япония.

Дронът е оборудван с множество камери, които могат да предават данни в реално време. Освен това ще може да събира информация при бедствия и спасителни мисии.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Япония удвоява разходите за отбрана до 2027 г.

Правителството планира да ги увеличи до 2% от БВП, съгласно стандарта на НАТО