наото канЯпонският император Акихито официално утвърди новото правителство, начело с Наото Кан, съобщи РИА Новости.

Новият кабинет е резултат от вътрешнопартийните избори в управляващата партия, проведени във вторник. На тях Кан запази поста си на партиен лидер и по този начин задържа премиерски пост.

Наото Кан седна на премиерския стол през юни, наследявайки Юкио Хатоями. Тогава той реши да не прави кардинални промени в заварения кабинет заради наближаващите юлски парламентарни избори.

След като се утвърди на върха, Наото Кан предприе редица рокади в правителството, в резултат на които останаха само шестима членове на стария кабинет.

Длъжностите си запазват говорителя на правителството Йосито Сонгоку, министърът на финансите Йосихако Нова, министърът на административната реформа Ренхо, министърът на отбраната Тосими Китадзва и министъра на реформата в пощите Дзиими Сабуро. Бившият министър на транспорта Сендзи Маехара пое външните работи на Япония. Маехара стана известен с изказванията си за незаконната руска окупация на южната част от Курилските острови.

Десет от 17-те нови министри са на над 60 години, а само трима са по-млади от 50. Средната възраст на новото японско правителство е 59 години.