Tokyo Electric Power, която е собственик на повредената АЕЦ "Фукушима-1", разработва план за изхвърляне на натрупаната там вода (пречистена от повечето радиоактивни вещества), през тръби, прокарани по океанското дъно. Самата канализация при тази опция ще бъде разположена на разстояние около 1 км от брега, съобщават японската медия Sankei и ТАСС, позовавайки се на източници в компанията.

В същото време, според техните данни, се проучва вариант с изпускане на вода директно от атомната електроцентрала, която се намира в префектура Фукушима на североизточното крайбрежие на главния японски остров Хоншу.

Ако бъде приет първият план, полагането на тръбите трябва да бъде предшествано от пробно сондиране с одобрението на властите и местните риболовни кооперации.

На 13 април японското правителство официално разреши значително количество вода да бъде изхвърлено в океана от АЕЦ Фукушима-1, за която се твърди, че е до голяма степен изчистена от радиоактивни вещества, но все още съдържа тритий, радиоактивен изотоп на водорода.

Процесът на подготовка за изпускане ще отнеме приблизително две години. Съдържанието на тритий в заустваната вода, според Токио, ще бъде доведено до една четиридесета от стандарта за безопасност, определен от Международната комисия по радиологична защита и японското правителство.

Сега в стоманени резервоари на територията на АЕЦ са се натрупали над 1,25 милиона тона пречистена вода. Предполага се, че ще бъде изхвърлена в океана в малки количества за период от 30 години.

Международната агенция за атомна енергия вече обяви, че ще наблюдава този процес непрекъснато.

ООН загрижена за изпускането на радиактивна вода от Фукушима

ООН загрижена за изпускането на радиактивна вода от Фукушима

Япония обяви решението за неизбежно