Япония засилва способността си за отбрана в космоса и ще подобри способността си да открива и проследява ракети, като същевременно си сътрудничи със САЩ в отговор на нарастващата заплаха от Северна Корея и Китай, съобщава АП.

Преработената основна космическа политика, приета от правителствения панел за стратегическо развитие на космическото пространство, одобрява плановете за редица малки спътници за събиране на разузнавателна информация за бърза оценка на движението на ракети в Северна Корея.

Япония потвърди, че се отказва от американското ПРО

Япония потвърди, че се отказва от американското ПРО

Системата Aegis Ashore щеше да струва на Япония 4,2 милиарда долара за три десетилетия

В гражданското аерокосмическо пространство Япония ще се стреми да си сътрудничи със САЩ при изпращане на астронавти на американска лунна мисия

Япония има за цел да удвои мащаба на своята космическа индустрия от сегашните 11 милиарда долара до началото на 2030-те.

Премиерът Шиндзо Абе обеща в понеделник, че правителството му ще насърчава инвестициите в бъдещи стратегически области като технология за почистване или избягване на удари в космическите отпадъци, тъй като си постави за цел Япония да се превърне в "бъдеща независима космическа сила".

Абе настоява силите за самоотбрана на Япония да разширят международната си роля и способности чрез засилване на сътрудничеството и съвместимостта на оръжия със САЩ, тъй като все повече работи заедно с американските войски на фона на опасенията за нарастващите способности на Китай и Северна Корея.

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Китай съветва съседи да мислят за сигурността си и да не приемат американски ракети

Едва ли искат да "стават жертви на американските геополитически планове"

През май Япония стартира ново звено за космическа отбрана за наблюдение и противодействие на заплахите за спътниците на страната.

"Космически операции", част от Японските военновъздушни сили за самоотбрана, започнаха с 20 членове и се очаква да нарасне до около 100, след като бъде напълно действащ през 2023 година.

Нараства загриженост на Япония, че Китай и Русия търсят начини да се намесят, деактивират или унищожат спътници.

Звеното ще си сътрудничи с американското космическо командване, което президентът Доналд Тръмп създаде миналата година, както и с японската организация за космически проучвания, Японската агенция за аерокосмически проучвания.

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегически документ: САЩ пречат на Китай и Русия да поемат контрол в космоса

Стратегическият документ е първият, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп