Писмо в бутилка, пуснато преди 37 години от японски гимназисти, е намерено - на около 6000 километра в Хавай, информира "Франс прес".

Членовете на природонаучен клуб в гимназия Чоши в Чиба, източно от Токио, са пуснали 750 бутилки в морето между 1984 и 1985 г., за да изследват океанските течения.

Бутилките, които са съдържали съобщения на английски, японски и португалски език, в които се е искало откривателят да се свърже с изпращача, са изплували на толкова далечни места като Филипините, Канада и Аляска.

Но нищо не е било намерено, откакто 50-ата бутилка е открита през 2002 г. в югозападната японска префектура Кагошима.

51-ата бутилка е открита от 9-годишно момиче на плаж в Хавай през юни, съобщи училището, като съобщенията с размер на пощенска картичка все още са били до голяма степен четливи.

"Наистина бях изненадан", каза заместник-директорът на училището Джун Хаяши.

"50-ата бутилка беше намерена преди 19 години, затова си мислех, че това е приключило. Не мислех, че ще бъдат намерени още - мислех, че всички са потънали. Наистина е вълнуващо, че 51-вата е намерена", коментира той.

Хаяши "се надява, че някой сега ще намери 52-та".

Клубът, който е пуснал бутилките, се е разпаднал през 2007 г.

Училището обаче заяви, че двама представители на учениците планират да изпратят писмо и миниатюрно флагче на откривателката, която по информация на в. Hawaii Tribune Herald се казва Аби Греъм.

Маюми Кондо, членка на природонаучния клуб през 1984 г., заяви, че откритието "съживи носталгичните спомени" от нейните ученически дни.

"Тридесет и седем години са много време за човешките същества, но от друга страна, това наистина ни кара да разберем колко големи и мистериозни са наистина Земята и природата", отбеляза тя.