Бившият президент на Европейската комисия заяви, че е "сгрешил", като е слушал Дейвид Камерън, след като му е казано да не се намесва в дебата за Брекзит във Великобритания, пише ирландската национална медия Raidió Teilifís Éireann.

Жан-Клод Юнкер каза, че "не е трябвало да слуша" бившия премиер и е трябвало да "говори" по въпроса.

Това се случва в момент на задълбочаване на спора за политическото лобиране, предизвикан от използването на правителствени контакти на Камерън за лобиране от името на Greensill Capital, което предизвиква и поредица от разследвания по въпроса.

В интервю с i newspaper, Юнкер коментира, че Камерън му е казал да не провежда интервюта с британската преса. "Не трябваше да слушам Дейвид Камерън".

Джонсън започна разследване на бившия премиер Камерън за незаконен лобизъм

Джонсън започна разследване на бившия премиер Камерън за незаконен лобизъм

Камерън се е свързвал с министри за достъп на финансова компания до правителствени коронавирус заеми

"Той ми каза да не се намесвам в дебата в Обединеното кралство, да не идвам в Лондон, да не правя интервюта с британската преса".

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 г., седем години след референдума, поръчан от Камерън през 2013 г.

Решението за напускане остави ЕС в шок, а Камерън подаде оставка като министър-председател малко след това.

Най-накрая бе сключена сделка между Борис Джонсън и наследникът на Юнкер Урсула фон дер Лайен след поредици от понякога враждебни преговори, които бяха възпрепятствани от коронавирусната криза.

"Направих грешка, защото не защитих гледната точка на ЕС във Великобритания", каза Юнкер.

"Помолиха ме да замълча, затова мълчах. Това е нещо, за което се критикувам. Трябваше да говоря вместо да мълча."

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

ЕС и Великобритания без пробив в спора за Северна Ирландия

А там напрежението нараства

Казват, че времето е най-големият лечител. Но за Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия между 2015 и 2019 г., отворената рана от Брекзит пет години след референдума все още изглежда е болезнена, пише inews.

Според него гласуването за Брекзит отрича историята, но това не помага на процеса на оздравяване (възгледите на Юнкер се оформят от историите на баща му за разрушенията на Втората световна война).

Дали неговата намеса би преобърнала гласуването през 2016 г. в полза на "Оставане", не е ясно. Когато президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Великобритания ще бъде на "последна на опашката" за всяка търговска сделка, намесата се отрази сериозно. И това бе с политик, популярен във Великобритания. Юнкер - може би несправедливо - често е представян като върховен европейски бюрократ.

Той обаче има още какво да каже за провала на Камерън. Преди да свика референдума, тогавашният министър-председател предоговори някои условия от споразуменията за членство на Великобритания. Беше интензивна и противоречива сделка за осигуряване на специален статут на Обединеното кралство.

"И все пак видях, че това споразумение, което договорихме с британското правителство, не играе никаква роля в кампанията за референдум", каза 66-годишният Юнкер. "Никой не каза на британската общественост за това, за което се съгласихме, да речем, за свободното движение на работници".

Може да се спори, че Камерън не успява да осигури всичко необходимо, за да спечели британската общественост, като германският канцлер Ангела Меркел отказа да предостави на Великобритания "спешна спирачка", за да спре миграцията в рамките на блока.

Юнкер вече беше възприет като "черната овца" от кампанията за Брекзит. Той бе архитект на еврото и - като министър-председател на Люксембург в продължение на почти две десетилетия - бе присъствал на повече срещи на върха на ЕС от всеки друг лидер. Той бе обявен за най-големия федералист.

Юнкер се оттегли от поста ръководител на ЕК през 2019 г. след пет години работа, но се върна в Брюксел. Той има по-малък офис в централата на Комисията, където често може да бъде намерен задълбочен в документите за планираните си мемоари.

За него може да се пише много. Времето му в ЕС е най-малкото наситено със събития, тъй като Гърция почти бе изгонена от еврото през 2015 г. заради финансовото спасяване, а след това повече от един милион бежанци пристигнаха в блока.

Но Брекзит бе най-черният облак: за първи път в историята на ЕС държава-членка избра да напусне. Сега Юнкер гледа с тъга назад към времето на Великобритания в клуба. "Честно казано, британците никога не са се чувствали спокойно в ЕС", казва той, посочвайки начина, по който Великобритания е възприемала ЕС главно като икономически проект и се дистанцират от политическите нюанси.

"Когато казвате на хората с години, дори десетилетия: Да, ние сме част от ЕС, но не наистина. Ние сме европейци на непълно работно време - тогава не можете да се изненадате, когато попитате за мнението им и откриете, че малко мнозинство от тях вярват, че Великобритания може да се справи по-добре извън ЕС", казва той.

Юнкер въздъхва за някои от карикатурите на ЕС, които се появиха във Великобритания. "Това промиване на мозъци - понякога популистки, понякога демагогия, понякога планирани - срещу ЕС... Винаги уважавам суверенното решение, но то е без исторически контекст и перспектива. Това противоречи на хода на историята."

И все пак той продължава да обича Великобритания, сочейки телевизионния екран в кабинета си, включен на BBC World. "Това са земни хора. Други европейци са по-непостоянни, по-страстни, понякога наивни. Британците винаги са по-прагматични. Винаги съм оценявал прагматичния подход на британските правителства, както на лейбъристите, така и на консерваторите, към Европа. Не съм огорчен или ядосан. Тъжно ми е, че този елемент на разума напусна Европа."

"Винаги съм смятал, че е нормално Великобритания да бъде в ЕС", казва той, посочвайки военната мощ на Обединеното кралство, глобалното влияние и ролята в оформянето на единния пазар на ЕС.

След напускането на ЕК от Юнкер, ЕС навлезе в нова криза, докато се бори с пандемията на коронавируса. Урсула фон дер Лайен, неговият наследник на поста председател на Комисията, е в схватка с производителя на ваксини AstraZeneca, която Юнкер определи като "глупава ваксинационна война".

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, предупреди миналата седмица за нарастващи антибрюкселски чувства във Франция. Той предупреди за "социални вълнения и гняв" заради миграцията и "бюрокрацията и сложността на ЕС".

Юнкер признава, че проблемите с ваксините в целия блок са навредили на репутацията на ЕС. "Да, тъй като обещанията, дадени в началото на годината беше "часът на Европа" - и винаги е часът на Европа - и че всички ще бъдат ваксинирани преди крайния срок, е, тези обещания не бяха спазени. Но в извънредна ситуация като тази е неизбежно да се допуснат някои грешки. Дори Обединеното кралство, в своята прекрасна изолация, направи някои грешки", коментира Юнкер.

Юнкер отдавна е шампион на ваксинациите, през 2018 г. заяви, че "глупавото недоверие" към ваксините означава, че хората са убивани от предотвратими болести. "Пандемиите не спират на националните граници. ЕС трябва да си даде повече правомощия за борба с пандемиите. Това е идея, чието време е дошло."

И все пак, Юнкер настоява, че все още е правилно решението за всички 27 страни да се обединят в набавянето на ваксини, дори ако изглеждат мудни в сравнение с Великобритания. "Ако всяка държава-членка действаше сама, това би довело до пълен безпорядък - така че е по-добре през ЕС. Тази криза може да се окаже тест за Европа."

Въпреки това той отрича всякакви предположения, че иска да Съединени европейски щати. "Противно на казаното от британската преса, аз не съм сляп, глупав федералист. Никога не съм вярвал в Съединени европейски щати. Никога."

Юнкер има последно послание към британците, въпреки чувствата си относно резултата от референдума. "Всичко това не променя приятелството, което изпитвам към британците", каза той.

"Ако Чърчил и британците не бяха направили това, което направиха, всички щяхме да станем - не искам да казвам нацисти - но щяхме да загубим свободата си. Има вечен дълг на благодарност, който Европа дължи на британците. Вечен".

Юнкер не иска война за ваксини ЕС-Британия

Юнкер не иска война за ваксини ЕС-Британия

Фон дер Лайн не трябва да подава оставка, "всички държави-членки носят отговорност предвид бюрократичния подход на някои"