Два нови подварианта на Омикрон водят до ръст на случаите на COVID-19 в Южна Африка, съобщава "Франс прес".

По тази причина Световната здравна организация изтъкна важността на тестването за наблюдение на вирусните мутации и разпространението им.

Силно мутиралият и лесно предаващ се вариант Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември 2021 г. и бързо се разпространи в световен мащаб, сега е доминиращият вариант, който представлява почти всички нови случаи на коронавируса.

Отдавна е известно, че Омикрон има няколко подварианта, като най-доминиращият сред тях е BA.2.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи засякоха Омикрон, посочват два други негови подварианта - BA.4 и BA.5, "като причина за скок на случаите на COVID-19" в страната, обясни генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В последния епидемиологичен доклад на СЗО се посочва, че подлиниите на Омикрон "са придобили няколко допълнителни мутации, които могат да повлияят на техните характеристики".

Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

Коронавирусът отново настъпва в Китай и Южна Африка

С COVID-19 е и Кристалина Георгиева

Гебрейесус обаче уточни, че е "твърде рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон".

По негови думи ранните данни показват, че ваксинацията срещу коронавирус все още защитава срещу тежки заболявания и смърт.

С общ брой лабораторно потвърдени случаи от близо 3,8 милиона и над 100 000 смъртни случая, коронавирусът удари Южна Африка по-силно от всяка друга държава на континента. Страната, в която по-малко от 45% от пълнолетните са ваксинирани с две дози, отчете рязък спад на заразените с коронавирус през март.

В началото на април в страната бяха премахнати всички противоепидемични мерки, но от тогава насам случаите на COVID-19 отново се увеличиха, като по данни на СЗО през последната седмица са нараснали с близо 50%.

СЗО отчете ръст на случаите на COVID-19 за втора поредна седмица

СЗО отчете ръст на случаите на COVID-19 за втора поредна седмица

Броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб се е увеличил със 7%

Въпреки че здравната организация официално е регистрирала над 6,2 милиона смъртни случая от коронавирус в света, се смята, че истинският брой е далеч по-висок. В момента броят на новозаразените и на смъртните случаи в световен мащаб намалява и вече е спаднал до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Шефът на СЗО обаче предупреди, че "тези тенденции, макар и добре дошли, не разказват цялата история", подчертавайки, че съобщените случаи нарастват в Америка и Африка вследствие на "подварианти на Омикрон".

Организацията посочи и че намаляващите данни за коронавируса в световен мащаб може да се дължат на значителни съкращения в тестването.

Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха открити, защото Южна Африка все още извършва жизненоважното генетично секвениране, което много други страни са спрели да правят", обясни Гебрейсус.

COVID пандемията далеч не е приключила, предупреждава СЗО

COVID пандемията далеч не е приключила, предупреждава СЗО

Според организацията още сме едва по средата