По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на новите случаи на COVID-19 в световен мащаб се е увеличил със 7% през последната седмица, водени от нарастващите инфекции в западния Тих океан, информира Асошиейтед прес. Смъртните случаи отбелязват спад.

Според доклада на здравната агенция на ООН за пандемията е имало повече от 12 милиона нови случая седмично и малко под 33 000 смъртни случая, 23% спад в смъртността.

Потвърдените случаи на вируса намаляха значително в световен мащаб от януари, но се повишиха отново през миналата седмица, поради по-инфекциозния вариант на омикрон и спирането на протоколите за COVID-19 в много страни в Европа, Северна Америка и други части на света.

Здравните служители заявиха многократно, че омикронът причинява по-леко заболяване от предишните версии на коронавируса и че ваксинацията, включително бустерна доза, увеличават защитата.

Западният Тих океан остана единственият регион в света, където случаите на коронавирус се увеличават, като отчита 21% скок миналата седмица, продължавайки седмици нарастване. Според данни от миналата седмица броят на новите инфекции в Европа остава стабилен и намалява навсякъде другаде.

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

СЗО: Увеличаването на Covid-19 по света може да е само върхът на айсберга

Случаите се увеличават в световен мащаб

СЗО предупреди, че тъй като много страни се отказват от широко разпространените програми за тестване, много инфекции вероятно ще бъдат пропуснати и броят на новите случаи трябва да се тълкува предпазливо.

Ръководителят на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге обяви, че ограниченията в много страни от целия континент са били премахнати "брутално - от твърде много към твърде малко", като отбеляза, че през последните дни случаите нарастват значително в Обединеното кралство, Франция, Италия и Германия.

Миналата седмица британският здравен министър заяви, че очаква ръст на случаите в Обединеното Кралство, но добави, че няма повод за притеснение поради високия процент на ваксинация на населението.

Междувременно здравните власти в Китай тази седмица съобщиха за първите смъртни случаи от коронавирус от повече от година, тъй като страната се бори с най-тежкото огнище, откакто коронавирусът беше открит в Ухан.

Полуавтономният град Хонгконг също е в капана в смъртоносна вълна от COVID-19. Градът с население от 7 милиона е регистрирал повече смъртни случаи от континентален Китай по време на пандемията.

COVID пандемията далеч не е приключила, предупреждава СЗО

COVID пандемията далеч не е приключила, предупреждава СЗО

Според организацията още сме едва по средата