Република Корея и САЩ могат още тази седмица да постигнат споразумение за разпределение на разходите за поддържането на американските сили на Корейския полуостров, съобщава телевизия KBS, позовавайки се на дипломатически източник, предаде ТАСС.

Към момента Сеул и Вашингтон са провели 10 кръга работни преговори за постигане на споразумение. Основните спорни моменти са отделените от Южна Корея разходи и срокът на действие на споразумението.

Сеул отхвърли искане на Тръмп да плаща по $1,2 млрд. на година за американските войски

Сеул отхвърли искане на Тръмп да плаща по $1,2 млрд. на година за американските войски

Позицията на американския посланик е ядосала Южна Корея

Според телевизията САЩ правят отстъпки по финансовия въпрос. По-рано американската страна искаше от Южна Корея между 1 и 1,2 милиарда долара за поддържането на американските войски. През миналата година Сеул допринесе с 860 милиона долара. Сега обаче се очаква, ако бъде постигнато споразумение, сумата да бъде увеличена с 5%.

Южнокорейската медия "Йонхап" пише, че САЩ най-вероятно ще приемат искането на Южна Корея да плати по-малко от 1 милиард долара през 2019 г.

Според източника Сеул планира да се подпише под 1-годишен договор, както Вашингтон настоява. Преди договорът беше за пет години.

През изминалата година Южна Корея плати 860 милиона долара за 28 500 американски войници на Корейския полуостров, което е част от петгодишен договор, подписан през 2014 г.

Администрацията на Доналд Тръмп настоява за най-малко 1 милиард долара, но Сеул отказва повече от 893 милиона долара - де факто "психологическата линия "Мажино" за народа на Южна Корея. Южна Корея иска договорът да е най-малко за три години.