Сеул отхвърли искане на президента на САЩ Доналд Тръмп Южна Корея да плаща по 1,2 милиарда долара на година за поддържането на американските войски на полуострова, пише "Дейли телеграф".

Това е увеличение с повече от 40% в сравнение с това, което Сеул в момента плаща за 28 500 американски войници в страната.

САЩ и Южна Корея "свиват" военните си учения

САЩ и Южна Корея "свиват" военните си учения

Като жест към Северна Корея

Вашингтон е отправил искането по време на последните преговори между двете държави по въпроса през декември 2018 г. Но правителството на Южна Корея е отхвърлило искането на САЩ. Оттогава американският посланик в Сеул на няколко пъти намекна, че Вашингтон може да тълкува договора за сигурност между двете държави различно, ако Южна Корея откаже да изпълни искането.

Позицията на американския посланик е ядосала Южна Корея, където правителството намекна, че е готово да плаща максимум 886 милиона долара на САЩ за американските войници.

В редакционен материал вестник The Korean Times обвинява САЩ в отправяне на "ултиматум" към Сеул. Подчертавайки, че преди Вашингтон не е отправял подобна молба, вестникът пише, че "искането е прекалено".