САЩ и Южна Корея ще реорганизират военните си учения още от следващата година. Военните ще свият мащаба им. Това е съобщил американският военен министър Джим Матис, цитирани от "Гардиън".

Това е жест към Северна Корея, която счита тези учения за агресия и заплаха за себе си.

Традиционните съвместни учения на двете държави вече ще бъдат на ниво, което ще бъде съвместимо с дипломацията и усилията за постигане на мир в региона. 

Матис е направил изявлението пред репортери в Пентагона, но без да уточни какво ще представляват самите учения. 

"Foal eagle" предстои през пролетта на 2019 година. Очаква се до края на месеца двете армии съвместно да обявят детайлно какви промени са направени в програмата му. 

Припомня се, че миналата година в учението взеха участие 290 000 корейски и 11 500 американски военни. 

САЩ и Южна Корея нарушават договореностите, скочи КНДР

САЩ и Южна Корея нарушават договореностите, скочи КНДР

Военните игри са в разрез със съвместната декларация

Припомняме, че севернокорейска държавна медия обвини по-рано този месец САЩ и Южна Корея в нарушаване на наскоро сключено споразумение за постигане на траен мир на Корейския полуострова с организиране на военни учения.

"Родон синмун" подчертава, че военните игри са в разрез със съвместната декларация, която беше подписана от КНДР и Южна Корея на 19 септември за прекратяване на всички "враждебни актове".

След историческата си среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун през юни в Сингапур, американският президент Доналд Тръмп обяви, че временно спира всички съвместни военни игри с Южна Корея. Но оттогава отношенията между Пхенян и Вашингтон се охладиха и през миналата седмица 500 американски и южнокорейски пехотинци започнаха военни игри.

Двуседмичните учения са "пряко насочени срещу военното споразумение между двете Кореи, с което се обещава да се премахнат практическите заплахи от война и фундаменталните враждебни отношения от Корейския полуостров", отбелязва официалната трибуна на управляваща партия на КНДР в материал на редакцията.