Южна Корея повиши възрастта за секс по взаимно съгласие от 13 на 16 години, съобщава Агенция "Франс прес".

Причината е, че страната се стреми да засили защитата на непълнолетните след обвинения, че съществуващият закон за сексуалните престъпления е прекалено слаб.

Съгласно ревизирания закон възрастните, които правят секс с деца под 16-годишна възраст, ще бъдат преследвани за сексуално насилие или изнасилване на деца, независимо дали е имало предполагаемо съгласие.

Преди законовото изменение се смяташе, че тийнейджърите на възраст 13 и повече години са правоспособни да дават съгласие за секс. Това обаче води до противоречиви случаи, а критици на закона изтъкват, че нарушителите избягват наказание.

От АФП посочват, че през 2017 г. 42-годишен мъж е бил признат за виновен в изнасилване на тогава 15-годишно момиче с мотива, че то се е съгласило. Случаят е разбунил духовете в страната и е довел до призиви за повишаване на възрастовата граница.

Въпреки своя икономически и технологичен напредък Южна Корея остава консервативно и патриархално общество, в което жертвите на сексуално посегателство рискуват да бъдат посрамени, ако го разкрият.

В изявление на южнокорейското министерство на правосъдието се посочва, че възрастта на съгласието е повишена на 16 години, за да се "защитят тийнейджърите от сексуални престъпления на фундаментално ниво".

Измененият закон премахва и давността за сексуални престъпления срещу непълнолетни под 13 години.