Южна Корея ще забрани шофирането на близо 20 000 автомобила с марка BMW. Скоро от автомобилния гигант заявиха, че ще изтеглят над 320 000 дизелови автомобила от Европа заради технически дефект, който може да причини пожар.

Става въпрос за проблем, който идва от дефектен охладител в системата за рециркулация на отработените газове. BMW обясняват, че дефектът може да се "отключи" и да предизвика пожар само при продължително шофиране и то с висока скорост, но не и в положение на покой.

Само от началото на годината в Южна Корея има регистрирани близо 30 подобни случая на самозапалили се автомобили.

 Р. Корея, Инцидент със самозапалил се автомобил BMW, 30 юли 2018 г.

Източник: EPA/БГНЕС

Р. Корея, Инцидент със самозапалил се автомобил BMW, 30 юли 2018 г.

Въпросните модели коли ще бъдат забранени за шофиране в Република Корея. Транспортният министър на страната заяви, че забраната влиза в сила от сряда, 15 август. От забраната ще бъдат засегнали около 20 000 автомобила, пише АП.

Собствениците на тези коли няма да могат да ги използват, освен ако колите не се карат за направата на проверки за безопасност. Нарушаването на забраната ще се наказва със затвор за срок до една година.

За да не лъжат шофьорите на тези коли, при установяването им на пътя, те ще бъдат придружавани от органи на реда до пунктовете и сервизите, където се правят проверките. Всички водачи на такива коли също така ще бъдат издирвани и призовавани да направят проверки на безопасността възможно най-скоро.

Европейската комисия тършува в централата на BMW

Европейската комисия тършува в централата на BMW

Заради картел на германската автомобилна индустрия

Според говорителя на BMW в азиатската страна към момента проверки са преминали над 14 000 автомобила, които са били обезопасени. Той уверява, че компанията ще се стреми да обслужи възможно най-много автомобили.

Засега са констатирали официални около 40 случая на пламнали коли, повечето в Р. Корея. Автокомпанията разследва защо точно там случаите са най-много, допълват от информационната агенция.

Р. Корея, Инцидент със самозапалил се автомобил BMW, 31 юли 2018 г.

Източник: EPA/БГНЕС

Р. Корея, Инцидент със самозапалил се автомобил BMW, 31 юли 2018 г.