Без да е стартирала официална процедура, Европейската комисия проверява внимателно германския автомобилен гигант BMW вследствие на обвинения в картел срещу германската автомобилна индустрия.

Компанията е потвърдила днес, че европейски антитръстови разследващи са били в централата ѝ през тази седмица, като отрече, че това има нещо общо със скандала с подправянето на данните за истинските количества на вредните газове, изхвърляни от техните автомобили.

Предварителното разследване включва също така "Фолксваген" и "Даймлер". Финансовият шеф на "Даймлер" разкри днес, че автомобилният гигант е кандидатствал пред институциите на Европейския съюз за статута на свидетел по казуса. "Порше", която е собственост на "Фолксваген", и "Ауди" също са разследвани, според информации в германските медии.

Големите автомобилни производители са разследвани за фиксиране на цени и схеми за снабдяване. Спекулациите насочват, че казусът може да се отнася за действия от края на миналия век и че разследването е също така свързано с координация на технологиите и стратегията между производителите.