Македония След преброяване на 60 процента от гласовете Държавната избирателна комисия съобщи, че коалицията на Бранко Цървенковски "За Македония заедно" печели 41 процента от гласовете срещу 24 процента за управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Демократичният съюз за интеграция на бившя шеф на Армията за национално освобождение Али Ахмети получава 11.8 на сто.

Социалдемократите и техните съюзници предвиждат, че заедно ще получат абсолютно мнозинство от 61 депутатски мандата. Дори и с абсолютно мнозинство в 120-местния парламент СДСМ на Бранко Цървенковски се очаква да покани представители на основната албанска политическа партия за участие във властта.

Победителите от парламентарните избори в Македония продължават да празнуват успеха си, но в същото време резултатите създадоха съвсем нова ситуация в страната. Логично е социалдемократите да се коалират с Демократичния съюз за интеграция, който е създаден от бившите бунтовници на Армията за национално освобождение.

Международната общност вече започна да оказва натиск в тази посока като се аргументира, че коалиция без участието на албанска политическа формация би била много опасна за бъдещето на страната.

В същото време обаче е трудно да се обясни на славянското население защо е необходима коалиция с бившите бойци от АНО, коментира RFI. Али Ахмети, който бе говорител на разформированата Армия за национално освобождение, а сега шеф на Демократичния съюз за интеграция ще заседава в Парламента, за което ще трябва да си припомни македонския език, за който той казва, че го е забравил по време на изгнанието си.