НАТО започна мащабни военни учения с 18 000 войници от 19 държави по източния фланг на алианса, включително Полша, Естония, Латвия и Литва, пише "Аарец".

Вчера въоръжените сили на САЩ в Европа съобщиха, че игрите Saber Strike 18 ще се провеждат в региона до 15 юни като "демонстрация на ангажимента и солидарността на алианса" в момент, когато маневрите на руските въоръжени сили все повече тревожат страните членки на НАТО.

Подчертава се обаче, че военните учения "не са провокация към Русия".

Израел за първи път ще вземе участие в игрите. Десетки израелски войници са изпратени в Източна Европа за участие в игрите.

До този момент игрите се провеждаха като едно мащабно учение, но тази година са разделени на две. В първата част ще участват 18 000 войници от много държави, а във втория етап Израел и по-малко държави ще вземат участие. По време на игрите войниците ще тренират битка в няколко страни, включително извършване на бомбардировки по чуждестранни сили и преминаване по мостове и през реки.

В ученията участват САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Латвия, Литва, Холандия, Македония, Полша, Испания, Румъния, Норвегия, Чехия, Румъния и други.

Военното министерство на Литва също обяви началото на най-големите ежегодни национални учения Thunder Storm, в които участват 9 000 войници.