Международен съд осъди на 9 години затвор радикален мюсюлманин, който е обвинен в извършване на военни престъпления, свързани с надзираване унищожаването на исторически мавзолеи в малийския град Тимбукту, съобщава АП.

Ахмад ал Факи ал Махди, бивш учител, се призна за виновен и се разкая за унищожаването на 9 мавзолея и врата на джамия през юни или юли 2012 година.

Процесът срещу него започна на 22 август. Той е от изключителна важност за Международния наказателен съд, защото среща проблеми с изправянето на престъпници пред правосъдието, откакто беше създаден през 2002 година. Това е първата присъда на трибунала за унищожени религиозни сгради и исторически паметници, както и първата присъда срещу ислямски екстремист.

Свързани с „Ал Кайда” бунтовници окупираха Тимбукту през 2012 година и наложиха стриктни ислямски закони, които включваха унищожаване на исторически паметници, възприемани като езически. Ал Махди беше лидер на една от „бригадите за налагане на морал”, сформирани в града по време на новото управление.

Прокурорите в съда отбелязаха, че Махди е бил член на Ansar Eddine – ислямска екстремистка организация, свързана с „Ал Кайда”, която е контролирала Северно Мали през 2012 година.

Екстремистите бяха изтласкани от френски сили, които задържаха осъдения през 2014 година в съседен Нигер.