За първи път от 30 г. Япония възобнови търговския улов на китове, пише "Гардиън".

Японски рибари се отправиха на улов за китове след спорното решение на Токио да се оттегли от Международната комисия по китолов (IWC).

Пет кораба отплаваха от Куширо, Северна Япония, в понеделник сутринта. По същото време три кораба потеглиха от Шимоносеки, Югозападна Япония. Няколко часа по-късно на японския бряг бяха докарани два сиви кита. Едно от животните беше с дължина повече от 8 метра.

Япония възобновява търговския улов на китове

Япония възобновява търговския улов на китове

Но прекратява улова в Антарктика и се оттегля от Международната комисия по китолов

Петте кораба от Куширо общо имат квота от 227 кита до края на декември, според агенцията по рибарство, която отложи съобщаването на квотите до приключването на срещата на Г-20 в Осака в събота.

Ловът на китове вероятно ще предизвика сериозна критика от природозащитници и държави, които се обявяват срещу улова.

Миналата година Япония обяви, че напуска Международната комисия по китолов след неуспеха си да убеди други членове да подкрепят търговския улов на китове.

Японските китоловци убиха 333 кита по време на последната "изследователска" експедиция на Южния полюс, която приключи през март. В предишни години Япония избиваше по почти 1000 кита на година.

Япония убила 177 кита

Япония убила 177 кита

43 малки ивичести кита и 134 сейвали

През 60-те години на миналия век консумацията на месо от кит е достигала до 200 000 тона на година, но през последните години падна до 5000 тона заради други източници на протеини, внасяни от чужбина.